Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 9 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Pestgedrag, discriminatie en (seksuele) intimidatie bij NOS Sport: hoofdredactie treedt terug

Sinds afgelopen december ligt de NOS onder een vergrootglas nadat het zelf naar buiten bracht dat er meerdere meldingen van incidenten op de redactie van NOS Sport waren binnengekomen. De NOS erkent de „ervaringen” van melders van grensoverschrijdend gedrag en maakt daar „excuses” voor. Dat laat algemeen directeur Gerard Timmer vandaag weten. De hoofdredactie gaat in stappen terugtreden.

Het binnenkomen van de meldingen gebeurde in navolging van de verhalen van incidenten op de redactie van De Wereld Draait Door. De hoofdredactie van NOS Sport deed na het beruchte Volkskrant-artikel een oproep aan medewerkers om zich te melden indien er ervaringen van ongewenst gedrag waren. Daarop kwamen meerdere meldingen binnen. Het ging om meldingen van vroeger, maar ook van kortgeleden.

Eind december klapten meerdere en voormalige medewerkers uit de school over de aard van de meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Tegen het Noordhollands Dagblad vertelden zij dat het onder andere ging om de eindredacteur die een vrouwelijke collega zou stalken en beeldredacteuren die pornofilmpjes keken op de werkvloer.

Uitkomst inventarisatie NOS Sport

Na de berichten over mogelijk grensoverschrijdend gedrag werd duidelijk dat er een „externe inventarisatie” zou komen. De afgelopen maanden hebben twee externe vertrouwenspersonen de meldingen in kaart gebracht. Het personeel van NOS Sport werd vanmiddag geïnformeerd over de uitkomst van de inventarisatie. In het inventarisatieverslag staan meldingen van pestgedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie, verbale agressie en integriteitsvraagstukken over een tijdsbestek van langer dan twintig jaar.

Ook wordt er geklaagd over de cultuur op de sportredactie. De afgelopen jaren heeft de focus „te veel op het eindresultaat gelegen en te weinig op het menselijke aspect”. „Dat heeft geleid tot een cultuur waarin dit gedrag kon plaatsvinden.” Ook is gebleken dat medewerkers niet altijd het gevoel hadden dat er werd opgetreden als er een signaal werd afgegeven. Daarom komt de NOS met trainingen zodat leidinggevenden ongewenst gedrag kunnen signaleren.

Directie treedt terug

De directie van de NOS volgt het advies van de vertrouwenspersonen op en gaat in gesprek met de betrokkenen. Naar aanleiding van de inventarisatie en om „ruimte aan de cultuuromslag” te geven, gaat de directie in overleg met de hoofdredactie over „gefaseerd terugtreden, zodat veranderingen kunnen worden doorgevoerd terwijl tegelijkertijd de continuïteit en alles wat NOS Sport maakt gewaarborgd blijft.”

Ook biedt de NOS medewerkers die daar behoefte aan hebben „professionele begeleiding” aan en wordt het bestaande beleid met betrekking tot het melden van grensoverschrijdend gedrag „geëvalueerd en verbeterd, aangezien signalen onvoldoende aan het licht zijn gekomen.”

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) laat weten dat het „een patroon” is. „Ook hier hebben mensen zich onveilig gevoeld, onder rottige omstandigheden moeten werken.” Volgens de staatssecretaris zijn signalen niet op tijd opgemerkt en ze noemt het „vreselijk” dat medewerkers van de NOS deze ervaringen hebben gehad. „Het is heel confronterend, heel verdrietig, maar blijkbaar is het ook nodig dat het op deze manier een beetje escaleert en naar boven komt.”

Rapper Boef haalt uit naar huilende Dennis Schouten: ‘Iedereen belachelijk maken, en dan zelf janken’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Pestgedrag, discriminatie en (seksuele) intimidatie bij NOS Sport: hoofdredactie treedt terug
Sluiten