Emma Jansen
Emma Jansen Binnenland 8 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Koning vindt dat mannen er ‘een potje’ van hebben gemaakt

Niet alleen veel vrouwen vinden dat mannen al een aantal jaar de plank flink misslaan. Ook onze eigen koning Willem-Alexander benoemde tijdens een gesprek over gendergelijkheid en vrouwenemancipatie dat mannen er de laatste duizenden jaren „een potje” van hebben gemaakt. Dit kwam ter sprake tijdens een gesprek over gender(on)gelijkheid met Slowaakse jongeren en de president van Slowakije Zuzana Caputova in de Slowaakse Nationale Galerie.

Alexandra Kusa, directeur van de Slowaakse Nationale Galerie, en de Slowaakse minister van Cultuur Nationale Milanova verwelkomden het koningspaar. Ze kwamen op bezoek tijdens het driedaagse gedurende staatsbezoek aan het land. Het gesprek werd gevoerd in het kader van Internationale Vrouwendag.

De koning vindt diversiteit een kracht

De moderne gemeenschap heeft alle unieke talenten nodig „om te bloeien”, stelde de koning. „Diversiteit is een kracht, niet een zwakte.” Willem-Alexander voegde toe dat de vrouwen niet het zooitje van de mannen moeten kopiëren. „Gebruik je eigen talenten.”

Koningin Máxima vertelde dat zij tijdens haar studie Economie en haar werk bij verschillende banken weinig vrouwen om zich heen zag. De koningin was „een van de enige” vrouwen. Máxima stelde dat diversiteit van groot belang is. „Ik denk niet dat dat ter discussie staat.” Ze vroeg de aanwezige vrouwen om voor zichzelf op te komen, want „het komt niet zomaar.” De koning was het „100 procent” met zijn vrouw eens.

Vrouwelijke rolmodellen belangrijk

Een van de vrouwelijke deelnemers benoemde dat het goed is om te zien dat Slowakije een vrouwelijke president heeft. „We zien dat zoiets voor ons mogelijk is, daar ben ik blij mee.” Een ander benoemde dat rolmodellen belangrijk zijn. De koning beaamde dat. „Mijn rolmodel is prinses Diana”, vertelde de vrouw die het ter sprake bracht. „Ze was een heel optimistische en zorgzame vrouw.” Dat inspireert haar om ook zo te zijn, voegde ze eraan toe.

„Tijdens de campagneperiode kreeg ik te maken met de opmerking: ‘Vrouwen horen in de keuken, niet in de politiek’. Het is een mannelijke wereld”, vertelde Caputova. „Ik denk dat diversiteit gezond en nodig is, ook in de politiek.”

Filemon Wesselink stelt bezorgde HLF8-kijkers gerust: ‘Wat is er met zijn ogen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.