Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 29 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Zorgen over antisemitisme tijdens Holocaustherdenking: ‘Onverteerbaar’

Met een stille tocht en een bijeenkomst waar na twee jaar van coronamaatregelen weer publiek bij kon zijn, is vandaag bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in Amsterdam de Holocaust herdacht. Onder meer burgemeester Femke Halsema uitte haar zorgen over opkomend antisemitisme.

Deze week is het 78 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. Honderden mensen kwamen daarom vandaag naar het Wertheimpark voor de herdenking van de Holocaust. Eerder riep de organisator, het Nederlands Auschwitz Comité, mensen op om in groten getale te komen als een signaal tegen het opkomend antisemitisme.

Tijdens de herdenking was er ook een toespraak van een overlevende, Joop van der Starre, en er was muziek. Premier Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) waren ook aanwezig. Zij legden een krans bij het monument, net als de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Jan Anthonie Bruijn en Vera Bergkamp.

Racistische uitingen op Erasmusbrug

Een van de sprekers op de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking was Jacques Grishaver, de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. „De afgelopen jaren neemt mijn somberheid toe. Jodenhaat steekt weer de kop op, en racisme en intolerantie nemen toe. Het is om verdrietig van te worden”, zei hij. Daarbij refereerde hij aan bepaalde complottheorieën en aan de racistische uitingen die tijdens oud en nieuw verschenen op de Erasmusbrug in Rotterdam. „Ik ben daar enorm van geschrokken en veroordeel dat in de sterkste bewoordingen.”

Ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema hield een toespraak. Ze zei dat 78 jaar na de bevrijding antisemitisme weer vaker de kop opsteekt. „Soms direct in geweld, in bedreigingen, in spreekkoren. Soms verstopt in lelijke complottheorieën, bedoeld om haat te voeden. Het is onverteerbaar.”

In haar toespraak zei Halsema verder dat de hoofdstad „haar welvaart, voorspoed, cultuur en identiteit” dankt aan de Joodse gemeenschap. „De poging om die te vernietigen tekent Amsterdam diep. Amsterdammer zijn gaat niet zonder, naast veel moois en veel om trots op te zijn, ook ons gruwelijke verleden onder ogen te zien.”

Verplichte lessen over Holocaust

Het Nederlands Auschwitz Comité gaat pleiten voor verplichte lessen over de Holocaust op middelbare scholen, aldus Grishaver. „Kennisoverdracht en leren van het verleden zijn essentieel voor een goed functionerende, open en barmhartige maatschappij waar geen ruimte is voor uitsluiting en antisemitisme. Het is hard nodig dat daar meer aandacht voor komt.”

Spookrijder slaat op de vlucht op A2 met 1-jarig kind op achterbank

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.