Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Vrolijk blank 2023’: Racistische leuzen geprojecteerd op Erasmusbrug in Rotterdam

Op de Erasmusbrug in Rotterdam zijn tijdens de jaarwisseling racistische leuzen geprojecteerd. Er was onder meer ‘White lives matter’, ‘vrolijk blank 2023’ en ‘Zwarte piet deed niets verkeerd’ te lezen.

Een andere leus was ‘we must secure the existence of our people and a future for white children‘, een leus die in Amerika in alternatief rechtse kringen wordt gebruikt. Datzelfde geldt voor de term ‘white lives matter‘, die in 2015 ontstond als een reactie op de antiracismebeweging Black Lives Matter. Op sociale media gaan beelden rond van de projecties. „Een schande”, reageert een twitteraar.

https://twitter.com/dutchcorine/status/1609326366859706368

Politie onderzoekt racistische leuzen Erasmusbrug

Waar de projectie op de Erasmusbrug precies vandaan kwam, is nog niet duidelijk. De politie laat op Twitter weten de zaak te onderzoeken. Het is nog niet zeker of het überhaupt strafbaar is om dit soort teksten te projecteren. Dat gaat de politie nu onderzoeken. Iedereen die iets heeft gezien, bijvoorbeeld een projector, wordt gevraagd zich te melden.

De locoburgemeester van Rotterdam, Ronald Buijt, is niet te spreken over de projecties. „De leuzen die vannacht op de brug zijn geprojecteerd vind ik onbeschoft en polariserend”, zegt hij in een reactie tegen RTL Nieuws. „Deze lui verdienen geen seconde aandacht. Rotterdam is één stad, een stad waar iedereen gelijk is.”

Hack in de Erasmusbrug

Daniel Verlaan, techjournalist van RTL Nieuws, wist twee jaar geleden de brug te hacken, waardoor de kleuren van de Erasmusbrug aangepast konden worden. Onder meer de kleuren van de Nederlandse vlag, de clubkleuren van Feyenoord en regenboogkleuren waren opties. Het online systeem zou met een wachtwoord beveiligd moeten zijn, maar door een lek in de beveiliging konden mensen ook zonder deze autorisatie bij het paneel komen. De politie gaat dit keer niet uit van een hack.

Vuurwerkshow ging niet door

Bij de Erasmusbrug in Rotterdam zou eigenlijk een vuurwerkshow worden gehouden om de jaarwisseling te vieren, maar die werd afgelast door de harde wind. Het aftelmoment op televisie ging wel gewoon door, de projectie is ook op televisie te zien geweest. Een gepland optreden van Rolf Sanchez en een bijdrage van burgemeester Aboutaleb gingen ook gewoon door.

‘Ouderwetse horrornacht’

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot nu toe twintig mensen met oogletsel door vuurwerk binnengebracht. Bij zes mensen is sprake van ernstig letsel. Oogarts Tjeerd de Faber spreekt van een „ouderwetse horrornacht”.

Goede (spaar)voornemens? Zo spaar je 2023 euro in 2023

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.