Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 20 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Justitieminister Yeşilgöz: ‘Niet uit te sluiten dat terroristen ons land binnenkomen’

Het is, ondanks alle maatregelen om te voorkomen dat terroristen of andere criminelen via de stroom migranten en asielzoekers Nederland of Europa binnenkomen, niet 100 procent uit te sluiten dat dit toch gebeurt. Dat zegt minister Dilan Yeşilgöz.

De minister voor Justitie en Veiligheid schrijft dit mede namens asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een brief aan de Tweede Kamer. Die had opheldering gevraagd over een vermeende veiligheidschef van terreurorganisaties Islamitische Staat en Jabhat al-Nusra, die eerder deze week werd opgepakt in het Zuid-Hollandse Arkel.

Syrische man verdacht van leidinggevende functie

De 37-jarige Syrische man had in 2019 asiel aangevraagd in Nederland en woonde sinds 2020 in Arkel. De man werd aangehouden nadat er bij het Team Internationale Misdrijven van de landelijke recherche informatie was binnengekomen over zijn activiteiten in het door geweld geteisterde land. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van het vervullen van een leidinggevende functie binnen de veiligheidsdienst van de twee organisaties in Syrië tussen 2013 en 2018, zegt Yeşilgöz. Verder kan ze niet op deze zaak ingaan, omdat er een strafrechtelijk onderzoek loopt. Het voorarrest van de verdachte is vandaag met twee weken verlengd.

Yeşilgöz: ‘Misbruik van asielprocedures niet uit te sluiten’

Volgens de minister letten de veiligheidsorganisaties en organisaties in Nederland binnen de migratieketen op signalen van misbruik van de asielprocedure en op mogelijke risico’s voor de openbare orde of nationale veiligheid. De politie en Koninklijke Marechaussee controleren tijdens de identificatie en registratie onder meer of de betrokkene voorkomt in (inter)nationale systemen. Deze informatie gaat naar de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Ook later kan er nog informatie binnenkomen, van burgers of slachtoffers, die naar de diensten gaat, zegt de minister.

Daarnaast zijn er allerlei verbeteringen op veiligheidsvlak doorgevoerd binnen de vreemdelingenketen, op basis van de uitkomsten van meerdere onderzoeken. Desondanks is misbruik van de asielprocedures niet volledig uit te sluiten, zoals volgens Yeşilgöz ook in het zogeheten Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland is aangegeven.

Als achteraf alsnog blijkt dat een betrokkene een misdadig verleden heeft, is het volgens de minister van groot belang diegene voor de rechter te brengen, in het land waar de misdaden zijn gepleegd of ergens anders. Ook kan een eventueel verleende verblijfsvergunning worden ingetrokken of het Nederlanderschap worden ontnomen. Nederland draagt verder internationaal bij aan de mogelijkheden om ernstige misdrijven op te sporen en te vervolgen, beklemtoont Yeşilgöz.

Minister Adema blundert met tóch strengere regels voor boeren: ‘Hel breekt los’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.