Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 16 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk afgelopen met regen: maak je klaar voor vorst en gladheid

Al dagen regent het met bakken uit de hemel. Droog blijven is bijna onmogelijk. Gelukkig is het later deze week afgelopen met de plensbuien, meldt Weeronline. Het wordt de komende week wel weer een stuk kouder. Het weerbeeld is licht winters, maar echte winterkou blijft uit. In de nacht naar dinsdag kan het voor de eerste keer dit jaar op uitgebreide schaal vriezen.

Schaatsliefhebbers kunnen hun schaatsen voorlopig in de kast laten liggen. Al met al krijgen we deze week wel te maken met een licht winters weertype, maar van een serieuze winterperiode met matige vorst en ijsdagen is zeker geen sprake.

Eerste uitgebreide vorst van 2023

Volgens Weeronline vallen vandaag nog enkele buien, maar is het in de nacht naar dinsdag overwegend droog en komen enkele opklaringen voor. In de tweede helft van de nacht of in de vroege ochtend van dinsdag kan de eerste uitgebreide vorst van het jaar zijn intrede doen.

Het KNMI heeft inmiddels voor het grootste deel van het land code geel afgegeven vanwege de kans op gladheid dinsdagochtend. De waarschuwing geldt vanaf ongeveer 4 uur ‘s nachts tot 9 uur ‘s ochtends. Met uitzondering van de kustprovincies is in de nacht een grote kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeeltes, waarschuwt het weerinstituut. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen daar hinder van ondervinden.

Oppassen voor gladheid

De rest van de week zal een stuk minder regen bevatten dan afgelopen week, nieuws waar iedereen wel aan toe is. Op woensdag en donderdag komen wel enkele buien voor. Op beide dagen ligt de middagtemperatuur tussen 2 en 5 graden. Tijdens fellere buien kan het kortstondig wit worden en daalt de temperatuur richting het vriespunt. In de nachten daalt de temperatuur op uitgebreide schaal tot rond of onder het vriespunt, waardoor het vooral in de ochtend glad kan zijn.

Scholieren gebruiken ChatGPT voor huiswerk: ‘Docent kan het toch niet controleren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.