Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 19 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Tweede Kamer: ‘Niet overtuigd dat kabinet heeft geleerd van toeslagenschandaal’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de staat van de rechtstaat. Hierin kwam een pijnlijke conclusie naar voren: de Kamer is er nog niet van overtuigd dat er in de praktijk genoeg terechtkomt van de lessen die het kabinet heeft geleerd van het toeslagenschandaal.

Het debat over de staat van de rechtsstaat wordt sinds de toeslagenaffaire ieder jaar gehouden. Deze affaire wordt gezien als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nederlandse overheid. Het debat gaat niet alleen over de nasleep van de toeslagenaffaire, maar over de staat van de rechtstaat in het algemeen. Thema’s zoals de versterking van de democratie, de invloed van de georganiseerde misdaad en het vertrouwen in de overheid kwamen ook aan de orde.

Tweede Kamer maakt zich zorgen

Bijna alle sprekers van zowel de coalitie- als oppositiepartijen hebben vandaag hun zorgen geuit. Verschillende partijen wezen erop dat er allerlei extra waarborgen in de wet opgenomen zouden worden, zodat burgers niet nog eens zo diep in de problemen komen door slecht overheidsbeleid. Zo vroegen Pieter Omtzigt (zelfstandig Kamerlid) en Renske Leijten (SP) onder meer naar de zogenoemde hardheidsclausules die ingevoerd zouden worden, waarmee ambtenaren meer mogelijkheden krijgen om een uitzondering te maken als beleid verkeerd uitpakt. Zij vroegen zich af wat daarvan is terechtgekomen.

Ook verwees de Kamer nar de wens om uitgangspunten voor behoorlijk bestuur beter te verankeren in de Algemene wet bestuursrecht, zoals de SP en D66 twee kaar geleden voorstelden. Nagenoeg de hele Kamer is het erover eens dat er weliswaar al lang over wordt gesproken, maar dat de concrete invulling nog niet goed genoeg in beleid terechtkomt.

‘Staat gebruikt macht om voordeel in zijn kant te doen doorslaan’

Kamerlid Leijten was eerder vandaag in gesprek met BNR Nieuwsradio en was hard in haar bewoordingen. „Deze tweede verjaardag van het toeslagenschandaal is heus geen reden voor een feestje. Volgens mij zijn de lessen die we van het toeslagenschandaal hadden moeten leren onvoldoende geleerd.” De politica stelt dat mensen duidelijk moet weten waar en hoe ze iets kunnen aankaarten. Op dit moment is het volgens Leijten zo dat de overheid ‘gigantisch veel’ procedeert tegen mensen die bezwaar maken. „Dat de Staat eigenlijk zijn macht gebruikt om tijd te rekken en het voordeel in zijn kant te doen doorslaan, dat hoort niet.”

Is het dan echt klaar met Martijn en Nicole van Married at first Sight?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.