Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Mythe’, ‘zwaar overdreven’: bijna kwart van de jongeren twijfelt aan Holocaust

‘Een mythe’ of ‘zwaar overdreven’. Dat zijn gedachten die een kwart van de Nederlandse jongeren hebben over de Holocaust. Waarom? Het blijkt niet welgesteld met de Nederlandse kennis over de gruwelijkheden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog voordeden. En daar reageert Justitieminister Dilan Yeşilgöz en menig twitteraar geschokt op.

23 procent van de jongeren geboren vanaf 1980 twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook blijkt dat een derde tot meer dan de helft weinig van de genocide afweet. The Conference on Jewish Material Claims Against Germany, een internationale organisatie die zich inzet voor Holocaustoverlevenden, onderzocht het Nederlandse kennisniveau over deze zwarte bladzijden in de geschiedenis.

Onderzoek naar kennis Holocaust

Het onderzoek vond eerder plaats in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Oostenrijk en Canada. En Nederland kwam er zeer slecht vanaf in het onderzoek. De organisatie noemt de resultaten onder de Nederlanders „schokkend” en „alarmerend”. Voor het onderzoek zijn millennials vanaf 1980 en leden van de generatie Z tot 2012 telefonisch ondervraagd, naast een vrijwel gelijk aantal oudere Nederlanders.

Een aantal opmerkelijke resultaten? Jongeren wisten veelal niet (59 procent) dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog 6 miljoen joden omkwamen, dat aantal werd een stuk lager geschat. Overigens bleek het niet alleen onder de doelgroep ‘jongeren’ slecht gesteld met de kennis over de Tweede Wereldoorlog.

Zo dacht iets meer dan de helft (53 procent) van alle ondervraagden dat Nederland niet betrokken was bij de Holocaust en kenden velen geen Nederlandse doorgangskampen zoals Westerbork, Vught of Amersfoort. En: bijna iedereen kent de naam van Anne Frank wel, maar 27 procent van de Nederlanders weet niet dat zij in een concentratiekamp is gestorven. Daarnaast vindt 22 procent van de ondervraagden onder de 42 jaar het individueel bekijken van neonazistische uitingen acceptabel.

Geschokte reacties over kennis jongeren Tweede Wereldoorlog

Volgens de onderzoekers zakt de kennis over de Jodenvervolging steeds verder weg. „Onderwijs is heel belangrijk, want anders zal ontkenning de kennis gaan overheersen en leren toekomstige generaties niets meer van wat er is gebeurd”, aldus Gideon Taylor, president van de Claims Conference.

Justitieminister Dilan Yeşilgöz reageert op de bevindingen van het onderzoek. Zij blijkt eveneens geschrokken van de resultaten en deelt haar zorgen op Twitter. En meer politieke gezichten uiten hun zorgen over de kennis over een belangrijk onderwerp uit de geschiedenis.

https://twitter.com/DilanYesilgoz/status/1618143264317575170

https://twitter.com/jpaternotte/status/1618142495111786496

https://twitter.com/UlysseEllian/status/1618148917476196352

https://twitter.com/hermans_sophie/status/1618161299959205888

Kwakzalver als nieuwe hoofdredacteur: het rommelt bij wetenschapsblad Quest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.