Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 30 jan 2023
Leestijd: 1 minuut

Weer nieuwe datum Extinction Rebellion voor blokkade A12: ‘Blijven terugkomen’

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion wil op zaterdag 11 maart weer de snelweg A12 in Den Haag blokkeren. Dat zou de zesde keer zijn.

Afgelopen zaterdag slaagden klimaatactivisten er ook in het stuk snelweg A12 naast de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken te blokkeren. Urenlang was de Utrechtsebaan daardoor onbegaanbaar. Meer dan zevenhonderd mensen werden gearresteerd. Boven de tunnelbak stonden nog eens vele honderden mensen om ze aan te moedigen.

Extinction Rebellion blijft voorlopig niet van A12 weg

Extinction Rebellion zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas. „Wij blijven terugkomen op de A12 tot dit stopt”, laat de klimaatgroep vanmorgen weten.

Aanhoudingen al voor blokkade

Voorafgaand aan het protest van zaterdag werden zeven activisten opgepakt omdat ze anderen hadden opgeroepen mee te doen. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze zich daarmee schuldig aan opruiing. Ze kregen een gebiedsverbod, waardoor ze niet op de Utrechtsebaan mochten komen. Zeker een van hen deed toch mee aan de snelwegblokkade zaterdag.

Milieudefensie kondigt nieuwe klimaatzaak aan tegen bedrijf met veel uitstoot

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.