Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 7 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Verschillende verpleeghuizen krijgen eigen ‘treincoupé’ voor dementerende inwoners

NS gaat wel op een heel bijzondere manier recyclen. Het bedrijf schenkt namelijk oude onderdelen aan verpleeghuizen. Daarmee kan een eigen treincoupé gemaakt worden in het verpleeghuis. Zo’n coupé biedt mensen met dementie de mogelijkheid om weer met de trein te reizen, zonder daarvoor de deur uit te hoeven.

Het is namelijk een nagemaakte treincoupé met echte treinbanken, een treintafeltje, bagagerek en een kantelprullenbak.

NS en Alzheimer Nederland sluiten handen ineen.

Verpleeghuizen kunnen zich aanmelden als ze een treincoupé willen. Uit deze aanmeldingen worden 22 bestemmingen gekozen. Op 20 december zijn de treinonderdelen op te halen bij de NS-werkplaats in Amersfoort.

Foto: NS Foto: NS

Vorig jaar introduceerden Alzheimer Nederland en NS de Hoofdreiscoupé. Deze treincoupé reisde in 2021 en 2022 langs verschillende verpleeghuizen en bezocht alle provincies. Inmiddels heeft de Hoofdreiscoupé een vaste plek gekregen in een verpleeghuis. Nu krijgt deze coupé dus een vervolg: op dinsdag 20 december biedt NS treinonderdelen aan verpleeghuizen aan om een eigen treincoupé te bouwen.

Herinneringen ophalen

Volgens de NS is het voor de bewoners een kans „om herinneringen op te halen” en in gesprek te gaan hierover. „Bijna iedereen houdt van reizen. Maar wat als je door dementie niet meer kúnt reizen?”, schrijven de organisaties over het initiatief.

Tijdens het werk krijgen conducteurs af en toe te maken met reizigers met dementie. Een reiziger die in de trein zijn vrouw kwijt is of een reiziger die plotseling niet meer weet hoe hij in moet checken. Daarom zijn Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer gestart. ‘Samen dementievriendelijk’ ontwikkelde een online training waarmee zowel ov-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan.

Vanaf volgend jaar verbod op misleidende nep-korting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.