Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 22 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Twitter in de ban van roerig debat mondkapjesdeal: ‘Bizar’, ‘poppenkast’ en ‘ongelofelijk’

De beruchte mondkapjesdeal van Sywert van Lienden werd gisteren besproken in de Tweede Kamer en later op de avond in menig talkshow. Het debat leek haast een filmscenario met weglopende politici, een ontbrekende minister en de hoofdrolspeler, oftewel Van Lieden, zat gewoon op de tribune. En dan was daar nog dat ‘onderonsje’ tussen Wybren van Haga en Fleur Agema. De reacties op het debat zijn ontelbaar vandaag.

Dat mondkapjesdebat was me er eentje. In zo’n beetje iedere talkshow werd de ophef rondom Sywert van Lienden en zijn beruchte ‘sjoemelpraktijken’ met zijn stichting besproken. Maar er gebeurde ook een hoop daar in de Tweede Kamer en Twitter raakt niet uitgepraat over alle drama die zich afspeelde.

https://twitter.com/tonfvandijk/status/1605616643396096000

Reacties op debat mondkapjesdeal Sywert van Lienden

Het begon allemaal met meneer Van Lienden die gisteren zelf op de tribune zat tijdens het debat om naar eigen zeggen „te luisteren”. Een ietwat opvallende actie volgens velen. VVD Kamerlid Judith Tielen viel behoorlijk over zijn aanwezigheid. De politica stoorde zich aan het nee schudden, ja knikken en naar het plafond kijken door Van Lienden.

Daarnaast ontbrak het aan minister Hugo de Jonge die tijdens de mondkapjesdeal een flinke vinger in de pap bleek te hebben. Mede omdat Van Lieden en De Jonge allebei CDA-leden waren. Uit de reacties is te lezen dat menig twitteraar valt over de afwezigheid van De Jonge.

Twitter verbaasd over onderonsje Fleur Agema en Wybren van Haga

En dan was daar nog dat onderonsje tussen PVV’er Agema en Wybren van Haga (Groep van Haga). De microfoon stond namelijk nog aan toen de twee politici smoesden met elkaar over de aanwezigheid van Van Lienden op de tribune. Ze noemden zijn aanwezigheid „brutaal”, maar ook „dapper”. En daarover verbaasde ook menig twitteraar zich.

https://twitter.com/MrsGinT/status/1605585930122694656

Uiteindelijk besloten Kamerleden Caroline van der Plas (BBB) Farid Azarkan, (DENK) Pepijn van Houwelingen (FvD) Fleur Agema en Wybren van Haga op te stappen tijdens het debat. Iets waar minister Conny Helder (VVD) voor Langdurige Zorg behoorlijk verontwaardigd op reageerde. Al is het overigens niet voor het eerst dat Kamerleden een debat vroegtijdig verlaten.

Alle Metro-artikelen over Sywert van Lienden lees je hier.

Dit is hoe long covid voelt: ‘Moe van vaatwasser uitruimen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.