Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 10 dec 2022
Leestijd: 1 minuut

Topdrukte om kerstboom te scoren: ‘Iedereen direct in kerststand’

Als Sinterklaas voorbij is, kan kerst beginnen. En dat is goed te zien dit weekend. Nederlanders gaan er massaal op uit om kerstbomen te kopen. „Dit weekend is echt een gekkenhuis”, zegt voorzitter Gerard Krol van de Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK).

De leden van VNK leveren kerstbomen aan bijvoorbeeld tuincentra en bouwmarkten, maar ook aan de tussenhandel, die op zijn beurt weer aan kleinere kerstboomverkopers levert. De topdrukte rond de kerstbomenverkoop sluit perfect aan bij de winterse weersverwachting van dit weekend, waarin we met kou en mogelijk sneeuw te maken krijgen.

Topdrukte

Hoewel het weekend na Sinterklaas traditiegetrouw heel druk is, vindt er ook een verschuiving plaats. „Ook vorig weekend was er al topdrukte”, weet Krol, die vermoedt dat veel mensen na het vieren van Sinterklaas direct in de kerststand overgaan. „Ik denk dat we dat volgend jaar weer zien, als sinterklaasavond op een dinsdag valt.”

De kerstbomenverkoop begon op de meeste plekken in het weekend van 26 november, maar dat spreekt nog altijd maar een kleine groep aan. „Dat is misschien maar goed ook, want hoe later mensen de kerstboom kopen, hoe groter de kans is dat die mooi blijft tot na de kerst.”

Kerstbomen in de verkoop

Eerder gaf de VNK al aan te verwachten tussen de 2,2 miljoen en 2,5 miljoen kerstbomen te verkopen. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar, toen mensen vanwege een coronalockdown op zoek waren naar wat meer sfeer in huis. Alles wijst erop dat die verwachting uitkomt, zegt Krol, ondanks de hoge inflatie.

Al aan het dromen over vakantie in 2023? Dit zijn 7 opvallende reistrends

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Topdrukte om kerstboom te scoren: ‘Iedereen direct in kerststand’
Sluiten