Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 14 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Halve finale Marokko! Maar politie moet ander werk door rellen laten liggen

Heel Marokko en de Nederlandse Marokkanen in ons land zijn volledig in de ban van de halve finale van het WK voetbal in Qatar tegen Frankrijk. Maar ook de politie is ‘in de ban van’. Door rellen na de afgelopen WK-wedstrijden van het Marokkaanse elftal, in verschillende grote steden in ons land, heeft de politie ander werk moeten laten liggen.

De vreugde over de halve finale van Marokko is natuurlijk groot. Nooit eerder bereikte een Afrikaans land de laatste vier tijdens een WK voetbal. Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui, Sofyan Amrabat en de andere Marokkaanse spelers zijn de nieuwe grote sterren. Zij nemen het vanavond (20.00 uur) echter op tegen nóg grotere sterren: de huidige wereldkampioen Frankrijk onder leiding van natuurlijk Kylian Mbappé. Velen, over de hele wereld, kijken ernaar uit.

Politie-inzet na wedstrijden Marokko

De inzet van politie na WK-wedstrijden van het Marokkaanse elftal zorgt ervoor dat ander politiewerk soms moet blijven liggen. Ook leidt het ertoe dat aangiftes iets langer op zich kunnen laten wachten en dat de politie wellicht minder zichtbaar is in de wijk. Dat meldt de politie in een persbericht, in de aanloop naar de WK-wedstrijd tussen Marokko en Frankrijk van vanavond.

De politie laat erin weten zich op alle scenario’s voor te bereiden, nadat er na eerdere wedstrijden van het Marokkaanse team rellen uitbraken in meerdere steden. „De politie hoopt vooral dat de sfeer goed blijft en dat de fans zich rustig houden.”

De inzet van de politie komt in een periode waarin het zich naar eigen zeggen opmaakt voor „de grootste operationele inzet van het jaar: oud en nieuw”. Dit allemaal na een jaar „waarin de politie al talloze demonstraties heeft gefaciliteerd en sommige moest begrenzen”, tijdens corona. Over het werk dat mogelijk blijft liggen door de inzet, zegt de politie: „Politiewerk is voortdurend keuzes maken. Zoals bij dit WK voetbal.”

‘Door Oranje had de politie het in 2014 nog drukker’

Overigens laat de politie weten dat het niet voor het eerst is dat ze zich op deze manier voorbereidt op voetbalwedstrijden. „Bij de wedstrijden van Nederland op het WK in 2010 en 2014 was de politie-inzet mogelijk nog groter dan bij dit WK.”

Behalve vanavond speelt Marokko ook nog de finale of de troostfinale komend weekend. Om de sfeer goed te houden na de wedstrijden krijgt de politie naar eigen zeggen in verschillende steden hulp van jongerenwerkers en van de Marokkaanse gemeenschap. Buurtvaders en -moeders houden er toezicht. De politie maakt daarnaast gebruik van het netwerk rond wijk- en jeugdagenten.

Na wedstrijden Marokko stevig ingegrepen

Na de vorige WK-wedstrijden van Marokko moest de politie op enkele plaatsen stevig ingrijpen. Het ging daarbij vooral om Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Onder de feestvierders mengden zich toen groepen die „uit waren op een confrontatie met de politie en daarbij met zwaar explosief vuurwerk en stenen gooiden”, aldus de politie. Verschillende mensen werden aangehouden.

Bedroefde reacties op overlijden Han Peekel: ‘Televisiegeweten van Nederland’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Halve finale Marokko! Maar politie moet ander werk door rellen laten liggen
Sluiten