Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Twitter treurt om overleden Pierre Kartner (Vader Abraham): ‘Kleine Café blijft vandaag gesloten’

Pierre Kartner, beter bekend als zanger Vader Abraham, is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij is vanochtend in stilte begraven. Een woordvoerder van de familie bevestigt vandaag zijn overlijden. Op Twitter druppelen inmiddels de steunbetuigingen en herinneringen aan de zanger binnen.

BN DeStem bevestigt vandaag het nieuws dat Kartner is overleden. De afgelopen tijd verdween de zanger uit de publiciteit en trad hij al een tijd niet meer op. Waaraan Kartner overleden is, is niet bekend.

Vader Abraham overleden op 87-jarige leeftijd

Kartner was een doorgewinterde artiest waarvan het leven in het teken stond van muziek. Als zanger, bassist, tekst- en muziekschrijver en producent. Menig Nederlander kan zijn bekende liedjes als Het Kleine Café of Het Smurfenlied meezingen. Ook maakte hij een aantal bekende carnavalsnummers. Maar Kartner schreef ook liedjes voor artiesten als Corry Konings, Jacques Herb, Ben Cramer en Mieke.

Hoewel Kartner regelmatig aankaartte dat ‘Hilversum’ zijn muziek niet altijd kon waarderen, ontving hij ook veel prijzen voor zijn muzikale oeuvre. Waaronder een Edison, een Buma Lifetime Achievement Award en een Gouden Harp. In 2000 ontving hij een koninklijke onderscheiding.

Nederland treurt om dood Pierre Kartner

Kartner, die met zijn alter-ego Vader Abraham bekend stond om zijn lange baard en bolhoed, stond het grootste deel van zijn leven op het podium. De laatste twee jaar verdween de zanger van Nederlandstalige lied, naar de achtergrond. Kartner was getrouwd met zijn vrouw Annie en hebben samen een zoon Walter.

Op social media reageert bekend en onbekend Nederland op het treurige nieuws. Ook klinken er veel steunbetuigingen en verwijzingen naar zijn muzikale hits. Zoals bijvoorbeeld die van cabaretier Jochem Meijer. „Ik ga vanavond één biertje smurfen in het kleine café aan de haven als eerbetoon aan Vader Abraham! #rip”, aldus Meijer. 

https://twitter.com/jacques010/status/1591064325028208641

Morgen wordt bij de publieke omroep een herhaling van TV Monument Pierre Kartner uitgezonden. De film is om 15.66 uur te zien op NPO 1 bij de AVROTROS. 

Tranen bij jonge kijkers Sinterklaasjournaal, maar ook hilariteit bij oudere kijkers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.