Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 12 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Ondanks gezonken Pakjesboot is Sinterklaas in het land, dit keer per vliegtuig

Sinterklaas is weer in Nederland! De goedheiligman en zijn Pieten werden rond het middaguur verwelkomd in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis, waar onder andere de burgemeester samen met talloze kinderen en hun ouders aan de kade stonden te wachten.

Op welke manier de Sint aan zou komen, was echter nog onduidelijk. Afgelopen week was in het Sinterklaasjournaal te zien dat de Pakjesboot naar de bodem van de Spaanse zee was gezonken. Sindsdien kreeg het programma geen contact meer met Sinterklaas en zijn Pieten. Vrijdag werd wel een vergelijkbare stoomboot ontdekt in een droogdok in Hellevoetsluis. Zou het mysterie vandaag opgelost worden?

Komt Sinterklaas wel aan?

De Pakjesboot verdween door een lek onder water. Op sociale media lieten ouders weten dat hun kinderen in tranen waren en zich grote zorgen maakten of ze wel hun schoen konden gaan zetten. Ook Sinterklaas vroeg zich af of hij nog wel met de boot in Nederland zou kunnen komen. De NTR stelde de jonge kijkers vrijdag gerust: „Tot nu toe heeft Sinterklaas altijd een oplossing gevonden voor de problemen waarvoor hij zich gesteld ziet”, liet een woordvoerder desgevraagd weten. Ook de burgemeester van Hellevoetsluis, Milène Junius, twijfelde geen seconde over de aankomst van Sinterklaas en zijn gezelschap: „Het gaat écht gebeuren.”

De mysterieuze stoomboot in Hellevoetsluis bleek een nieuwe stoomboot te zijn die Sinterklaas vorig jaar al bestelde, volgens het Sinterklaasjournaal. Later werd bekend dat Sinterklaas gelukkig onderweg was, maar niet via het water. De goedheiligman zat in zijn eigen vliegtuig, de Goedheiligman 1. Zelfs zijn paard Ozosnel was erbij. Met de nieuwe stoomboot werden Sinterklaas en alle Pieten van het vliegveld opgehaald.

Sinterklaas en zijn entourage van Pieten werden door de nieuwe stoomboot opgehaald en vaarden, zoals gepland, Hellevoetsluis binnen. „We zijn heel blij dat u veilig bent aangekomen”, aldus de burgemeester. „Ik ben ook heel blij dat ik er ben”, reageert Sinterklaas.

Kritiek op vervoersmiddel Sinterklaas

Maar al snel klonk er kritiek op het gekozen vervoermiddel van Sinterklaas, het vliegtuig. Vorige week werd er nog geprotesteerd op luchthaven Schiphol vanwege het milieuvervuilende karakter van vliegverkeer. Op social media klinkt dan ook kritiek op de keuze voor het vliegtuig.

Protest voor/tegen Pieten

Ook in veel andere plaatsen in het land komen de Sint en zijn Pieten vandaag of morgen weer aan. Net als voorgaande jaren is er opnieuw protest tegen Zwarte Piet. Zo is er zaterdagmiddag in Westzaan een demonstratie aangekondigd bij de intocht. De gemeente heeft plekken aangewezen waar de betogers van zich mogen laten horen.

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) kwam afgelopen week met een meldpunt waar mensen kunnen aangeven of er bij de sinterklaasintocht in hun gemeente nog Zwarte Pieten rondlopen. Met de resultaten wil KOZP volgend jaar kijken waar naar haar mening nog actie vereist is tegen Zwarte Piet. In veel plaatsen zijn inmiddels roetveegpieten geïntroduceerd.

Intocht met publiek

Het is voor het eerst sinds de coronacrisis uitbrak dat er weer een landelijke intocht met publiek is. De afgelopen twee jaar was er een alternatieve aankomst met een defilé bij het Grote Pietenhuis in Paleis Soestdijk in Baarn.

Per ongeluk rond duizend avondklokboetes geseponeerd: ‘Menselijke fout’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ondanks gezonken Pakjesboot is Sinterklaas in het land, dit keer per vliegtuig
Sluiten