Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 24 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Sigrid Kaag in debat over zwaar omstreden digitale euro: ‘Contant geld blijft’

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over de digitale euro en dat debat werd opvallend druk bezocht. Minister Sigrid Kaag (Financiën) temperde de verwachtingen van voor- en tegenstanders. Volgens haar is er nog helemaal niets besloten en zal een digitale euro contant geld niet vervangen.

De digitale euro, of CBDC, stuit bij sommige groepen op fel verzet. Volgens tech- en economiejournalist Bert Slagter kan de digitale munt nooit dezelfde vorm van privacy genereren als contant geld, en dat is nu juist de grote zorg van veel mensen.

Kaag: ‘Er is nog niet eens een voorstel’

De gesprekken binnen de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB) over een digitale euro zijn volgens de minister nog maar nauwelijks begonnen. „Er wordt gedaan, zeker op sociale media, alsof het ding er al is”, zei een geïrriteerde Kaag. „We spreken erover, er is nog niets besloten, er ligt nog niet eens een voorstel.”

De digitale euro wordt geen verplichting en gaat de gewone euro volgens Kaag niet vervangen. „Het is een mogelijke aanvulling op contant geld, geen vervanging.” Ze is zich bewust van de controverse die de digitale euro oproept. „Als je kijkt naar hoe gevoelig de discussie hier al ligt, dan zal dat in veel andere landen ook zo spelen.” Het is volgens de D66-politica nog helemaal niet zeker dat zo’n centrale digitale munt er ooit komt, en áls hij komt duurt dat nog jaren.

Debat door veel mensen bezocht

Niet iedereen staat te springen om de digitale euro. Er is veel scepsis onder mensen die de overheid wantrouwen. Zij vrezen de controle die de Europese Unie met zo’n digitale munt naar zich toe zou halen.

Op het debat kwamen zoveel mensen af, dat niet iedereen het live in de zaal kon volgen. Een deel van die mensen had symbolen bij zich om onvrede over de overheid te uiten, zoals omgekeerde Nederlandse vlaggen, boerenzakdoeken en protestborden. Het is niet toegestaan om als bezoeker van de Tweede Kamer steun of afkeuring te laten blijken tijdens debatten. Die regel moest voorzitter Judith Tielen meerdere keren onder de aandacht van de rumoerige toeschouwers brengen.

Kamerleden ook kritisch

Niet alleen op sociale media, maar ook in de Tweede Kamer leeft de digitale euro pas recent breder. Voorheen waren het vooral de VVD en SP-Kamerlid Mahir Alkaya die zich ermee bezighielden. Alkaya is ook uiterst kritisch, en schreef een boek over de digitale euro. Inmiddels maken ook andere fracties zich zorgen over de mogelijke gevolgen voor bijvoorbeeld de privacy.

Doordat steeds minder met contant geld wordt afgerekend, neemt de afhankelijkheid van banken en techbedrijven in het betalingsverkeer toe. Een publieke digitale munt wordt gezien als een manier om daaraan tegenwicht te bieden. Kaag noemde het ook belangrijk voor Nederland om betrokken te zijn bij innovatie in de financiële sector.

Dit is hoe je de ‘boete’ van Netflix kunt omzeilen als meelifter op andermans account

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.