Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Verontwaardigde reacties op onrust grote steden na winst Marokko WK

Dat bij een potje voetbal de gemoederen hoog op kunnen lopen, dat is inmiddels wel bekend. Gisteravond werd het onrustig op straat in grote steden nadat Marokko een WK-wedstrijd tegen België had gewonnen.

De Mobiele Eenheid (ME) moest in steden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam uitrukken om de boel te temperen. En op social media circuleren beelden rond, waar natuurlijk veel mensen iets van vinden, waarop te zien is dat straten bezaaid waren met Marokkaanse vlaggen, vuurwerk en toeterende auto’s.

Onrust in grote steden naar WK-wedstrijd Marokko België

Het bleef namelijk niet bij feestvreugde. In Rotterdam daagden 500 relschoppers de ME uit en werd er glas en vuurwerk naar politie gegooid. Twee betrokkenen werden aangehouden. En in Den Haag en Amsterdam was de boel ook onrustig, daar werd één persoon aangehouden.

In Amsterdam was het Mercatorplein de locatie voor zo’n 500 mensen die onrust veroorzaakten. Zo werden een deelauto en deelscooter in de brand gestoken en agenten lastiggevallen. Het duurde in Amsterdam even voor dat de ME en brandweer aanwezig waren. Het Mercatorplein was toen al nagenoeg uitgestorven.

Boze reacties en ophef op onrustige voetbal-avond

De acties van de voetbalsupporters zorgen voor een hoop ophef. Want zo is daar voor een bepaalde groep Nederlanders de gelegenheid om de Marokkaanse gemeenschap te bekritiseren, maar zijn anderen vooral boos dat de boel, vanwege een voetbalwedstrijd, zo uit de hand moet lopen.

Minister Dilan Yeşilgöz  (Justitie) spreekt van „relschoppers” en vindt dat zij zich moeten schamen. „Daders moeten vervolgd worden voor dit abjecte, misdadige gedrag.”

Op Twitter reageert menig politicus, journalist of opiniemaker op de onrustige avond. Een greep uit de reacties:

Ook in België chaos na winst Marokko

Maar ook onze buren in België hadden te maken met de omgeslagen voetbalvreugde. In de Belgische plaatsen Antwerpen, Luik en Brussel vonden vergelijkbare situaties plaats.

De winst van Marokko gisteravond maakte dus een hoop los. Het elftal won met 2-0 in Qatar en dat was op een WK al een tijd niet gebeurd. Marokko bereikte alleen in 1986 de knock-outfase van een WK. Ze staan nu bovenaan in de poule.

https://twitter.com/crazybytez/status/1596896526210580480

Nilüfer Gündogan doet boekje open over het afgelopen jaar: ‘Dit gun ik mijn ergste vijand niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.