Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 20 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Animo voor herhaalprik daalt, vaccineerders gaan ‘op tournee’

Steeds meer mensen laten de herhaalprik tegen het coronavirus links liggen. Op vaccinatielocaties wordt het daarom rustiger. Om de mensen die nu nog niet ingeënt zijn alsnog te bereiken, gooien de GGD’en het roer om. Daarom gaan ze naar de mensen tóé, de dorpen en wijken in. Op tournee, noemen sommige regio’s het.

Om dat mogelijk te maken, schroeft de GGD de bezetting op de grote centrale vaccinatielocaties terug. De herhaalprik moet de afweer tegen het coronavirus een oppepper geven. Die campagne begon al in september. Eerst met ouderen, zorgmedewerkers en mensen met medische risico’s. Sinds een tijdje is iedereen van 12 jaar en ouder aan de beurt. Van alle mensen die in aanmerking komen is iets meer dan een kwart ingeënt. Bij 60-plussers is ruim de helft op komen dagen.

Drempel verlagen voor herhaalprik

Een maand geleden zetten de vaccineerders in een week tijd meer dan 600.000 prikken, dat is gedaald tot ruim 200.000 vorige week. „Je ziet nu dat mensen die werkzaam zijn op vaste locaties daar worden uitgeroosterd en in plaats daarvan worden ingezet op pop-uplocaties, kleine vaccinatielocaties die soms een paar dagen per week open zijn. Op die manier verlaag je de drempel. Vaste locaties brengen het aantal prikstraten terug om ruimte te maken om de wijk in te gaan”, zegt een woordvoerder van de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

Zo zet de GGD in Zeeland sinds 10 november herhaalprikken in „dorps- en buurthuizen en gemeenschapscentra”. De regio Haaglanden begint morgen ook met kleinere locaties, zoals „buurthuizen, bibliotheken, gezondheidscentra in de regio en het gemeentehuis van Den Haag”. Ook de regio’s IJsselland, Twente, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Hollands Midden, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, Hart voor Brabant, Brabant-Zuidoost, Limburg-Noord en Zuid-Limburg geven aan dat ze inmiddels kleine, tijdelijke vaccinatielocaties hebben, of dat ze die op korte termijn openen. Noord- en Oost-Gelderland begint in de derde week van januari met „de regiotour”.

Wegblijvers

Dat de opkomst voor de herhaalprik lager is dan bij eerdere vaccinatiecampagnes, heeft volgens de GGD in Twente een reden: „Dat komt doordat mensen nu anders naar corona kijken dan twee jaar geleden. Via onze informatielijn en op sociale media komen geluiden naar voren als ‘corona is over’ of ‘van omikron word je niet ziek’.” Gelderland-Midden, Rotterdam-Rijnmond, Limburg-Noord en Zuid-Limburg geven vergelijkbare verklaringen. Hollands Midden verklaart: „Het kan zijn dat mensen een gebrek aan kennis hebben, desinformatie kan een rol spelen, angsten, twijfels en taalbarrières. Het kan ook zijn dat mensen minder goed of niet mobiel zijn of niet ver kunnen of willen reizen.”

De Zeelandse GGD ziet twee groepen wegblijvers: „Er is een groep die zich om religieuze redenen niet laat vaccineren. Ook jongeren lijken er minder voor open te staan.” Brabant-Zuidoost zegt dat ouderen soms nog steeds wachten tot ze een uitnodiging krijgen, niet wetend dat mensen tegenwoordig zonder afspraak kunnen binnenlopen bij een vaccinatielocatie.

Deze drie vrouwen rijden naar Dakar voor het goede doel: ‘Zelfs als we 80 zijn, vertellen we dit verhaal nog’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.