Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 10 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Verdachte onthult motief om ‘bemoeial’ Peter R. de Vries te doden

Opnieuw is een verdachte van de moord op Peter R. de Vries uit de school geklapt. Een van de vijf verdachten in de zaak onthult waarom de ‘bemoeierige’ misdaadjournalist is vermoord. Uit een afgeluisterd telefoongesprek blijkt volgens EenVandaag dat de bemoeienis van Peter R. de Vries met het liquidatieproces Marengo de reden was.

In eerder afgetapte gesprekken van een van de verdachten werd volgens de politie al de naam van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces, genoemd als opdrachtgever. Dat meldde NRC twee weken geleden.

Opdracht gekregen om Peter R. de Vries te vermoorden

De verdachte om wie het nu gaat is de 27-jarige Christopher W. Hij zou in het voorjaar van 2021 de opdracht hebben gekregen om Peter R. de Vries te vermoorden. Hij zou dat samen met twee andere mannen gaan doen. Niet veel later werd De Vries daadwerkelijk neergeschoten. Dat gebeurde op 6 juli 2021, al was deze Christopher W. niet degene die de trekker overhaalde.

Dat kwam omdat de opdracht voor de moord uiteindelijk niet aan hem, maar aan andere personen werd gegeven. Toch speelde hij op de achtergrond nog wel een belangrijke rol. Christopher W. is een van de tot nu toe vijf verdachten in het onderzoek naar de opdrachtgevers van de liquidatie van Nederlands bekendste misdaadverslaggever.

‘Hij stopte zijn neus overal in waar hij die niet moest stoppen’

De recherche heeft onderschepte spraakberichten en afgeluisterde telefoongesprekken in handen van de verdachten. Daaruit blijkt dat de drie verdachten in mei en juni „hebben getreuzeld” met de uitvoering van de moord op Peter R. de Vries, schrijft EenVandaag. Dat bevestigen bronnen die kennis hebben van het politiedossier over de moordaanslag.

Na de aanslag belde Christopher W. met zijn vriendin. Die zei tegen de verdachte dat de misdaadverslaggever is neergeschoten. „Lekker voor hem”, reageerde W. Zijn vriendin is heel boos, maar daar heeft W. geen boodschap aan. Peter R. de Vries „stopte overal zijn neus in waar hij die niet moest stoppen, daarom hebben ze hem geschoten”, zegt hij.

Afgeluisterde gesprekken wijzen naar Taghi als opdrachtgever

NRC meldde twee weken terug al dat de politie erin was geslaagd afluisterapparatuur te plaatsen bij een van de verdachten die de aanslag op Peter R. de Vries filmden. De politie hoorde volgens de krant op een van de opnames dat „fonetisch” de naam wordt genoemd van Taghi. Die zou volgens de afgeluisterde verdachte de moordopdracht bij „drie groepen” hebben uitgezet.

Kees van der Spek vindt gedrag van vriendin Peter R. de Vries ‘niet heel fris’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.