Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 13 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Nabestaanden Carlo Heuvelman aan het woord in rechtzaak: ‘Wat heeft Carlo jullie ooit aangedaan?’

Het is dag zeven van de geruchtmakende Mallorca-zaak, en de nabestaanden van de doodgeschopte Carlo Heuvelman zijn vandaag aan het woord. Zijn vader, moeder en vriendin maken gebruik van hun spreekrecht en vier vrienden van Heuvelman laten hun slachtofferverklaringen voorlezen door hun advocaat. De ouders van Carlo doen een dringend beroep op de verdachten om het zwijgen te doorbreken. „Vroeg of laat komt een mens in gewetensnood.”

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld op de vroege ochtend van 14 juli 2021 in El Arenal. Wel weten we dat Carlo kort na 02.00 uur samen met vrienden ernstig mishandeld werd tijdens een confrontatie op de boulevard van de Spaanse badplaats. Hij belandde bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt. Heuvelman bezweek vier dagen later aan zijn verwondingen.

Ouders Heuvelman doen beroep op geweten van verdachten Mallorca-zaak

In totaal staan er negen verdachten terecht in de Mallorca-zaak. De drie hoofdverdachten voor Carlo’s dood (Mees T., Sanil B. en Hein B.) zijn vandaag allen aanwezig in de rechtbank. Op Mees T. na, die betrapt werd op het roken van een jointje en daarmee de voorwaarden schond, mogen ze hun proces allemaal in vrijheid afwachten.

Geen van de negen verdachten heeft vooralsnog verteld wie Heuvelman fataal heeft mishandeld, en dat doet de ouders van het slachtoffer pijn. „Wat heeft Carlo jullie die avond aangedaan? Hij is doodgeschopt na te zijn geslagen”, zei moeder Petra Heuvelman. „Ik hoop dat ik dat antwoord ooit nog eens krijg. Dat jullie het lef hebben om dat ooit nog eens te vertellen.”

Ze vertelt in de rechtbank wat de dood van haar zoon met haar doet. „Ik heb nog steeds niet aanvaard dat hij nooit meer komt. En dat hij in een graf ligt. Mijn zoon, mijn allerliefste zoon ligt in een graf. Onder de grond. Hij is dood.”

Vader Willem Heuvelman noemt het een „moedwillige daad van zinloos geweld”. Ook hij hoopt dat de verdachten ooit meer duidelijkheid geven. „We doen nogmaals een klemmend beroep op alle jongvolwassenen die betrokken zijn in deze zaak en op hun ouders om dit zwijgen te doorbreken. Vroeg of laat komt een mens in gewetensnood. We hebben niets aan misplaatste sympathie of medeleven. We willen antwoorden.”

‘Carlo was de liefde van mijn leven’

Eerder deze ochtend was Carlo’s vriendin Lisa aan het woord. „Het is vandaag 452 dagen geleden dat Carlo overleed. De liefde van mijn leven. Mijn maatje, mijn steunpilaar bij wie ik me zo veilig voelde”, vertelt ze. Ze moet nog niet denken aan een nieuwe liefde. „Het zou voelen als vreemdgaan. Degene op wie ik smoorverliefd ben is er niet meer.” Ook Lisa spreekt schande van het zwijgen van de verdachten. „Ik word steeds opnieuw misselijk van het feit dat er mensen zijn die dit op hun geweten hebben en niks zeggen.”

Op 17 oktober maakt het OM bekend welke straffen het tegen de verdachten eist.

Genezen Linda Hakeboom maakt indruk in Het Perfecte Plaatje: ‘Ik mag weer meedoen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nabestaanden Carlo Heuvelman aan het woord in rechtzaak: ‘Wat heeft Carlo jullie ooit aangedaan?’
Sluiten