Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 4 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Jointje roken komt Mallorca-verdachte duur te staan, moet terug de cel in

Mees T., een van de hoofdverdachten in de geruchtmakende Mallorca-zaak, moet terug de cel in. Reden is het roken van een joint. Daarmee heeft hij de voorwaarden geschonden die hem werden opgelegd nadat zijn voorarrest werd opgeheven.

De 19-jarige Mees T. uit Hilversum kwam in januari voorlopig vrij, al moest hij zich wel aan bepaalde voorwaarden houden. De rechtbank in Lelystad besloot vandaag om de hoofdverdachte opnieuw vast te zetten. Uit een drugstest bleek dat hij een joint had gerookt, terwijl dat niet mocht.

Blowen was ‘domme keuze’: ‘Wilde rust vinden’

Ook ging de 19-jarige Hilversummer, en een van de verdachten in de fatale mishandelingszaak op Mallorca, deze zomer op vakantie met vrienden. De reclassering had hem juist afgeraden dit te doen. Volgens de reclassering, bij wie Mees T. zich vaak moest melden, maakt hij „een nonchalante indruk” en stelde hij zich „licht defensief” op.

Hij was boos over het feit dat hij werd vervolgd en leek de beschuldigingen „te onderschatten”, bleek uit een rapport van de reclassering. De Mallorca-verdachte zei vandaag in verdediging dat zijn houding voortkwam uit zenuwen en stress. Hij had geblowd „om rust te vinden” en erkende „een domme keuze” te hebben gemaakt.

Rechtbank vindt dat Mallorca-verdachte terug cel in moet

Alhoewel Mees T. wist dat hij met het roken van een joint de voorwaarden had geschonden, vroeg hij de rechtbank of hij toch buiten de cel mocht blijven. Maar de rechtbank wees zijn verzoek af. De redenen die de verdachte opgaf voor zijn gedrag vond de rechtbank „niet overtuigend” genoeg.

Verder zei de voorzitter van de rechtbank dat het zichzelf, de samenleving en de andere verdachten (die zich wel aan de voorwaarden hielden) niet serieus zou nemen als zij het verzoek van hem zouden honoreren. Daarom moet Mees T. in ieder geval tot 18 november terug de cel in.

Volgende maand uitspraak in zaak Carlo Heuvelman

Die datum is niet lukraak gekozen. Op 18 november doet de rechtbank namelijk uitspraak in de zaak rondom de mishandeling op Mallorca, waarbij Carlo Heuvelman uit Waddinxveen vorig jaar zomer overleed.

In totaal staan negen verdachten terecht. Zes daarvan worden verdacht van poging tot doodslag en drie hoofdverdachten staan terecht in de zaak rondom Carlo Heuvelman. Mees T. is een van de drie verdachten in die zaak, evenals Sanil B. Tot nu toe hebben de verdachten hun rol bij de dood van Heuvelman altijd ontkend. De vader van Sanil zei vorig jaar tegen Hart van Nederland dat een vriend van Carlo Heuvelman de aanstichter was van het geweld.

De andere drie mannen zijn alleen verdachte voor het plegen van openlijk geweld op Mallorca. Op 17 oktober maakt het Openbaar Ministerie bekend welke straffen het tegen de verdachten eist.

Rechtbank buigt zich over mishandelingszaak Mallorca

Het is nog altijd onduidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld op de vroege ochtend van 14 juli 2021 in El Arenal. Wel weten we dat Carlo kort na 02.00 uur samen met vrienden ernstig mishandeld werd tijdens een confrontatie op de boulevard van de badplaats. Hij belandde bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt. Heuvelman overleed vier dagen later aan zijn verwondingen.

Vandaag vindt de eerste zittingsdag plaats over de zaak. Dat betekent dat de rechtbank zich inhoudelijk buigt over de zaak. Beelden van de vechtpartij met Heuvelman ontbreken. De rechtbank toonde vandaag wel beelden voor café De Bierexpress waarop te zien was dat Heuvelman al op de grond lag. Schokkende beelden voor de nabestaanden, noemt de rechtbankvoorzitter het.

De andere verdachten van het geweld op Mallorca blijven overigens op vrije voeten tot de uitspraak over anderhalve maand.

Doorbraak mishandelingszaak Mallorca? ‘Sanil B. meest betrokken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.