Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Binnenland 7 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Sanil B. geeft toe te hebben gevochten op Mallorca, maar niet met Carlo Heuvelman

De 20-jarige Sanil B. ontkent tijdens de vierde zittingsdag van de Mallorca-zaak gevochten te hebben met Carlo Heuvelman, de 27-jarige Waddinxvener die vorig jaar zomer het uitgaansgeweld op Mallorca niet overleefde. Hij geeft wél toe zich ernstig te hebben misdragen op het Spaanse eiland en toont spijt voor zijn gedrag.

„Ik heb heel veel spijt. Was ik maar weggegaan van het hele conflict”, begon B. zijn verhoor op de vierde zittingsdag. Maar Heuvelman heeft hij nooit gezien: „Ik heb hem nooit op de grond zien liggen. Dat weet ik heel zeker.” Wie de schoppen aan Heuvelman dan wel heeft uitgedeeld, weet B. niet. „Als ik wel wist wie het had gedaan, had ik dat ook verteld.”

B. ontkent op Mallorca te hebben gevochten met Heuvelman

De 20-jarige B. wordt verdacht van doodslag en twee pogingen tot doodslag en openlijk geweld. Hij zou slachtoffers hebben geschopt toen ze al op de grond lagen. Het Openbaar Ministerie toonde vandaag opnieuw beelden van de reeks incidenten, die begonnen met een conflict om beschikbare stoelen in café De Zaak aan de boulevard van badplaats El Arenal in Mallorca.

Ook B. kwam naar De Zaak toe ‘om steun te bieden aan vrienden’. Hij was die avond naar eigen zeggen volkomen nuchter. In het café was een klap uitgedeeld aan de 20-jarige medeverdachte Lars van den H. Die werd buiten opgewacht door een rivaliserende groep en deelde buiten de eerste klap uit. Voor de deur van De Zaak ontstond daarna een groepsgevecht, waar B. aan meedeed, klappen incasseerde en een eerste slachtoffer tegen de grond sloeg.

Op de beelden is ook te zien dat hij daarna het slachtoffer uit Heerhugowaard twee schoppen gaf, waarna het slachtoffer bewusteloos raakte. Op de vraag waarom hij op dat moment door het lint ging, antwoordde B.: „Ik zat in gevecht en de intuïtie deed z’n werk. Ik dacht niet helder na, want dan zou ik zijn weggerend. Ik ben meegesleurd in de situatie. Ik kan niet verklaren waarom.” Hij zegt normaal nooit te vechten.

De rechter confronteerde B. ook met getuigenverklaringen die zeggen dat hij en zijn vrienden „als beesten” op hun tegenstanders sprongen. Hierop reageerde hij geëmotioneerd: „Ik heb het niet gedaan, ik ben niet bij Carlo in de buurt geweest.”

Getuigenverklaringen verschillen

De rechtbank besprak vandaag de incidenten die volgden ter hoogte van café De Bierexpress en waar Heuvelman dodelijk gewond op straat lag. Daar werd ook een vriend van Heuvelman tegen de grond geslagen, die daarbij het bewustzijn verloor. B. erkent hem wél te hebben geschopt. Eerder deze week bekende ook Hein B. Heuvelmans vriend te hebben geschopt. Op hun rechterschoenen is DNA van hem gevonden.

Beelden van de fatale vechtpartij ontbreken. Getuigen hebben waargenomen dat Heuvelman door meerdere jongens met vuisten is geslagen en tegen zijn bovenlichaam is geschopt toen hij weerloos op de grond lag. Een getuigenverklaring die B. aanwees als dader deed de verdachte echter af als onzin. Maar er zijn ook getuigen die zeggen dat Heuvelman en zijn vriend gelijktijdig werden mishandeld, wat ontlastend is voor B.

Volgende maand uitspraak in de Mallorca-zaak

In totaal staan negen verdachten terecht. Zes daarvan worden verdacht van poging tot doodslag en drie hoofdverdachten staan terecht in de zaak rondom Heuvelman. Tot nu toe hebben de verdachten hun rol bij de dood van Heuvelman altijd ontkend. De andere drie mannen zijn alleen verdachte voor het plegen van openlijk geweld op Mallorca. Op 17 oktober maakt het OM bekend welke straffen het tegen de verdachten eist.

Alistair Overeem vs Badr Hari: ‘Zaterdag zien wie het gewonde dier is’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sanil B. geeft toe te hebben gevochten op Mallorca, maar niet met Carlo Heuvelman
Sluiten