Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Kabinet en OMT krijgen tik op vingers in kritisch rapport coronabeleid: ‘Effectiviteit maatregelen onzeker’

Mondkapjes, de avondklok en schoolsluitingen. Niet al te lang terug behoorden deze coronamaatregelen nog tot de orde van de dag. Maar wat nu precies de effecten van die maatregelen waren, is nog steeds niet duidelijk. Het kabinet en het OMT krijgen een paar flinke tikken op de vingers in een kritisch rapport over het coronabeleid.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteerde vandaag een tweede onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis. Daarbij gaat het om de periode van september 2020 tot juli 2021.

Mondkapjes, avondklok en schoolsluiting

In het nieuwste rapport worden drie maatregelen onder de loep genomen. De mondkapjesplicht, sluiting van de basisscholen en het voortgezet onderwijs en de avondklok.

Daarover blijkt een hoop onzeker te zijn. Want naast dat het effect van veel maatregelen nog steeds niet duidelijk is, ontbreekt het ook aan evaluaties en monitoring. Volgens de OVV moet het kabinet meer onderzoek doen om bij oplevingen van het virus „betere afwegingen” te kunnen maken.

Stelligheid van het kabinet en OMT

Want het kabinet verkondigde stellig dat bepaalde maatregelen effect zouden hebben tijdens de crisissituatie. Ook ontbrak het soms aan wetenschappelijke onderbouwing. En dat heeft volgens de OVV het draagvlak voor dit soort maatregelen geschaad.

De Onderzoeksraad haalt een aantal van die stelligheden aan in hun rapport. Zoals uitspraken over coronavaccins die „licht aan het eind van de tunnel” boden en dat „prik voor prik het normale leven dichterbij komt”. Maar daar maakte het kabinet volgens de Onderzoeksraad een inschattingsfout. „Als vervolgens blijkt dat de hoge vaccinatiegraad niet direct leidt tot minder maatregelen, ontstaat bij een deel van de bevolking een gevoel van desillusie.”

Kritisch rapport over coronabeleid

Maar ook de uitspraken over mondkapjes hebben het vertrouwen beschadigd. Zo sprak het Outbreak Management Team (OMT) in de zomer van 2020 uit dat mondkapjes niet nodig waren. Dat terwijl andere landen wel overgingen op het gebruik van de mondkapjes. In september veranderde het OMT-advies, na druk van de Tweede Kamer en volgde er alsnog een mondkapjesadvies. In december kwam er zelfs een mondkapjesplicht.

Ook over de sluiting van scholen en de invoering van de avondklok is nog niet duidelijk welke effecten dit precies opleverde. Het OMT berekende destijds dat de avondklok de opmars van het virus met 8 tot 13 procent zou dempen. Maar ook om die voorspelling hangen een hoop onzekerheden. Er waren veel twijfels over de noodzaak en wenselijkheid van deze maatregelen. OVV raadt dan ook aan om duidelijker te zijn over de twijfels die er leven.

Kritiek richting kabinet en OMT’ers

Richting het OMT klinkt overigens meer kritiek in het rapport. Want volgens de OVV week het OMT regelmatig af van hun medisch adviserende rol, waarbij ook maatschappelijke en praktische overwegingen werden meegenomen in OMT-adviezen. Daarnaast zaaiden de vele media-optredens van OMT’ers alleen maar twijfel over het coronabeleid. Daarin wordt ook de naam van oud-OMT’er en huidig minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, genoemd. Die bijvoorbeeld in april 2021 in talkshow Beau uitsprak dat de avondklok geen effect had op de ziekenhuisopnames. „De opmerking is voor veel mensen onbegrijpelijk in het licht van de zwaarte en duur van de maatregel, los van het feit dat effecten van maatregelen nooit zijn gemeten”, concludeert de OVV.

Coronacijfers omhoog, dus Marion Koopmans weer bij Op1 over herhaalvaccinatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.