Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 12 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Coronacijfers omhoog, dus Marion Koopmans weer bij Op1 over herhaalvaccinatie

Het is kouder, vaker regenachtig en de zon is dagelijks minder te zien: het najaar is lang en breed gearriveerd. En dat heeft niet alleen invloed op het weer, ook op onze weerstand. De laatste weken is namelijk te merken dat meer mensen ziek worden, ook door corona, en meer mensen liggen met (of door) de ziekte in het ziekenhuis. En nu corona weer de kop opsteekt, betekent dat ook dat de bekende virologen aanschuiven in talkshows. Gisteren: Marion Koopmans bij Op1.

Gisteren verhoogde het kabinet de ‘corona-thermometer’ namelijk een standje. De graadmeter die aangeeft hoe het staat met de druk op de zorg rondom corona ging van niveau 1 naar niveau 2, meldde zorgminister Ernst Kuipers. Hij benadrukte het belang van een herhaalprik, vooral voor kwetsbaren. Zij lopen meer risico nu het aantal besmettingen weer stijgt. En juist over die herhaalprik kwam viroloog Koopmans uitleg geven bij Op1.

Koopmans bij Op1 over herhaalprik: ‘Maak een eigen afweging’

Geen zorgen, Koopmans schoof niet aan bij de talkshow met de boodschap ‘iedereen moet een herhaalprik nemen’. Nee, de nadruk ligt nu vooral op de kwetsbaren uit de samenleving. Ouderen dus, of bijvoorbeeld mensen met een verzwakt immuunsysteem of onderliggende ziekten zoals astma. „De toename qua coronacijfers is al een paar weken gaande”, legt de viroloog uit. „We zien opnames boven de 1100 inmiddels en dat zijn met name 70-plussers die nog niet geboosterd zijn.” Voor veel 70-plussers is de herhaalprik al beschikbaar.

Koopmans over ouderen: „Bij hen zie je heel scherp dat risicoprofiel. Dat is ook het eerste en meest belangrijke advies geweest: als je bij een risicogroep hoort, haal dan die herhaalvaccinatie.” Deze groepen hebben namelijk de meeste kans op complicaties wanneer ze besmet raken met het coronavirus. Onlangs luidden mensen met long-covid nog de noodklok. In hun eigen woorden zijn ze ‘een kasplantje’ en heeft de regering er ‘lak aan’.

Maar wat nou als je niet bij de risicogroep hoort, is het dan ook belangrijk dat je een herhaalprik haalt? Volgens Koopman in mindere mate, zo vertelt ze bij Op1. „Voor de rest is het een afweging: heb je bijvoorbeeld veel contact met kwetsbaren, is het ook verstandig. Dan heb je wat effect op bescherming, maar de meeste winst zit echt bij die 70-plussers.”

‘Geen extreme ic-situaties zoals in het begin’

Op1-presentator Tijs van den Brink snijdt aan dat de kwetsbare mensen nog niet op de ic’s liggen: „Althans, die aantallen zijn nog heel laag.” Koopmans: „Ja, dat is een stuk lager, we hebben wel ook meer thuisverpleging met zuurstof. Daarom zijn die cijfers nu zo anders dan in het begin van de pandemie. Het zijn best veel mensen, maar inderdaad: die hele extreme ic-beelden, die zien we niet meer zo.” Volgens Koopmans is het echter ook van invloed dat de echt oudere mensen niet zo snel naar een ic toegaan. „De kans dat je daar goed doorheen komt is niet zo groot”, legt ze uit.

Naast dat kwetsbaren worden opgeroepen een herhaalvaccinatie te halen, roept het ministerie iedereen op zich aan de basisregels te houden. Zoals handen wassen en hoesten en niezen in je elleboog. Bij klachten wordt geadviseerd een zelftest te doen en als daaruit blijkt dat je besmet bent, moet je thuisblijven. Er moet goed geventileerd worden.

Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.

Rutte: ‘Kans klein dat kabinet nog eens wegloopt uit Kamer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Coronacijfers omhoog, dus Marion Koopmans weer bij Op1 over herhaalvaccinatie
Sluiten