Iza de Bruin
Iza de Bruin Good vibes 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Internet in de ban van de winnaar van ‘Fat Bear Week’

Het internet is een bizarre plek, blijkt maar weer als er een aantal dikke beren viraal gaan. Het was afgelopen week namelijk de Fat Bear Week. Mensen konden toen stemmen op hun favoriete dikke beer. De winnaar is gisternacht bekend gemaakt en het is… Bruine Beer 747.

Met zijn geschatte 635 kilo wist hij ruim 68.000 stemmen binnen te halen.

Fat Bear Week
De beer in het voorjaar VS in het najaar. Foto: Fat Bear Week

Digitale en natuurlijke ‘streams’

De Fat Bear Week, die in 2014 in het leven is geblazen, wil met deze grappige actie aandacht vragen voor het Noord-Amerikaanse ecosysteem. De jaarlijkse zalmtrek is namelijk aangebroken, een gebeurtenis dat een hoogtepunt is voor het ecosysteem. Duizenden zalmen bewegen zich de rivieren op om zich daar voort te planten. En aangezien bruine beren tijdens het voorjaar voornamelijk afhankelijk zijn van gras, bessen en andere planten, dienen de zalmen als de voornaamste bron van eiwitten in hun dieet in het najaar. Zo kunnen ze zich goed voorbereiden op hun winterslaap. Daarin verliezen ze soms wel een derde van hun gewicht.

In Alaksa’s Katmai National Park wordt deze gebeurtenis uitgelicht aan de hand van de campagne Fat Bear Week. De beren die afgelopen tijd extra veel zijn aangekomen, maken kans op de titel ‘dikste beer’. Recente foto’s en livestreams bieden een kijkje in het dagelijks leven van de dieren. Ondanks dat de winnaar al bekend is, kun je nog steeds kijken.

Urgentie van Fat Bear Week

Voor veel gebieden in Noord-Amerika speelt de zalm een hoofdrol in de gezondheid van het ecosysteem. Hoewel het succes van de zalmtrek afhankelijk is van diverse factoren, constateren wetenschappers dat klimaatverandering dit succes drastisch beïnvloedt. Door het opwarmen van de wateren en het uitblijven van de regen door langere zomers, sterven veel zalmen vroegtijdig zonder de kans te krijgen zich voort te planten, stelt National Geographic. En als het slecht gaat met de zalmen, dan gaat het automatisch ook slecht met de bruine beren. Het is essentieel dat ze genoeg vet kunnen opslaan om de winterslaap goed door te komen.

Deze week is dus niet alleen maar een vermakelijke gelegenheid voor dierenliefhebbers, maar ook om het publiek bewust te maken van de bescherming van het ecosysteem. Want wie wil er niet nog jaren genieten van Fat Bear Week?

‘Gore slet’ en ‘vies meisje’: met deze kettingen vraagt Slachtofferhulp aandacht voor shame sexting

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Internet in de ban van de winnaar van ‘Fat Bear Week’
Sluiten