Malu Pesulima
Malu Pesulima Binnenland 3 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Trek die knip maar open: zóveel duurder zijn boodschappen in 1 jaar tijd geworden

Veel levenskosten lijken wel de pan uit te stijgen. Denk aan energie, gas, maar vooral ook boodschappen. Je zal het zelf ook gemerkt hebben in de supermarkten: alles is een stuk duurder. En in sommige gevallen is de prijs hetzelfde, maar zit er een stuk minder in de verpakking. Maar hoeveel betaal je nu écht voor je plakje kaas, toiletpapier en boterhammen?

Omroep Brabant legde de kassabonnen van dezelfde supermarkt van nu en een jaar geleden naast elkaar. En toegegeven: dat is best even schrikken.

Stijging van 16 procent

Zo betaalde je vorig jaar 55 cent voor een komkommer, nu kost hij bijna een euro. Ook koffiepads zijn flink omhoog gegaan: van 3,79 euro naar 4,69 euro. Bruine bollen zijn 6 cent in prijs gestegen. En wc-papier? Daar betaal je dit jaar ruim een euro(!) meer voor.

Ook onderzoeksbureau GfK ziet dat de boodschappen fors duurder worden. „Vooral voor wc-papier en keukenrollen, boter en andere zuivelproducten, vlees en olie en vetten betalen we veel meer, die prijzen zijn harder gestegen dan het gemiddelde”, zegt onderzoeker Norman Buysse tegen de krant. „In bijna een jaar tijd zijn deze artikelen gemiddeld zo’n 16 procent in prijs gestegen.”

Schaarste

Maar hoe komt het dat alles zoveel duurder wordt? Daar heeft Buysse wel een verklaring voor: „Grondstoffen en energie zijn een stuk duurder dan een jaar geleden; ook daar is een tekort aan.” Dit wordt volgens de onderzoeker meteen verrekend in de boodschappenprijzen. „Gehakt bijvoorbeeld, dat heeft een intensieve productieketen waar veel energie voor nodig is. Verder is er veevoer nodig om de koeien eten te geven, en ook dat is snel duurder geworden. Dat alles zie je terug in de prijs.”

Tips: besparen op je boodschappen

 1. Maak een weekmenu
  En doe op één dag boodschappen voor de hele week. Dat is misschien even sjouwen, maar zo voorkom je wel dat je nog even snel wat tussendoortjes in je winkelmandje gooit ‘omdat je er toch bent’.
 2. Doe geen boodschappen als je honger hebt
  Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer je honger hebt, je sneller impulsieve keuzes maakt. Niet zo handig met al die schappen vol lekkers.
 3. Laat voorgesneden groenten liggen
  Natuurlijk is het makkelijk om kant-en-klare bloemkoolroosjes te gebruiken, maar voor voorgesneden groenten betaal je een stuk meer.
 4. Koop je producten op de markt
  Wil je écht goedkoper uit zijn? Dan is een bezoekje aan de markt geen slecht idee. Hier koop je – vooral aan het eind van de dag – veel voordeliger je groenten en fruit.
 5. Ga voor een vleesvrije dag
  Vlees is in verhouding met andere producten duur. Vervang het daarom ook eens voor peulvruchten zoals bruine of witte bonen, kikkererwten en linzen. Ook eieren en ongezouten pinda’s zijn voordelige vleesvervangers. Én nog duurzaam ook.

Eerder verzamelde Metro ook al vijf handige bespaartips van lezers.

Steeds meer mensen in de schulden door dure boodschappen en hoge energieprijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.