Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 31 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Veel reacties op CDA’er Derk Boswijk die zich in Op1 uitspreekt tegen vleestaks: van ‘dapper’ tot ‘lulkoek’

Er is veel te doen om de (mogelijke) toekomstige vleestaks die we allemaal zullen moeten ophoesten. Zo ook gisteravond weer in talkshow Op1. Terwijl landbouwminister Henk Staghouwer de invoering van een heffing op vlees gaat onderzoeken, schoof Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) aan. Namens de oppositiepartij vindt hij de vleestaks niks. „Dat gaat het doel niet helpen.”

Iedereen leek zicht gisteren over het ‘plan vleestaks’ uit te spreken. Twitter en politici gingen in elk geval goed los. „Vlees wordt alleen voor de rijken”, klonk het bijvoorbeeld veel. En: „Wat een betutteling.” Over het optreden van de CDA’er in Op1 vindt ‘men’ ook van alles, zie de reacties onderaan dit artikel.

En ook Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging trok van leer. „Dan sta je los van de samenleving.”

Hoe zit het precies met de vleestaks?

Landbouwminister Henk Staghouwer gaat de invoering van een heffing op vlees dus onderzoeken. „Ook via prijssignalen heeft de overheid de mogelijkheid om prikkels te geven richting meer duurzame en gezondere keuzes, zonder mensen in hun vrijheid te beperken”, zegt de bewindsman in een brief over het voedselbeleid. Daarmee bedoelt hij in gewone mensen-taal: knip trekken.

In het onderzoek wordt rekening gehouden met „de uitvoerbaarheid van de maatregel”, schrijft Staghouwer. De opbrengst van de vleestaks zou dan terechtkomen bij veehouders, die van dat geld kunnen verduurzamen, is het idee. Eerder bleek al uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw dat een vleestaks die specifiek ten goede komt aan bioboeren een doeltreffend middel kan zijn.

Derk Boswijk is tegenstander, blijkt bij Op1

Logisch dus dat Op1 gisteravond op de kwestie in ging. Derk Boswijk van het CDA werd uitgenodigd, waarschijnlijk omdat hij zijn standpunt durft uit te spreken. Dat standpunt luidt: niet doen, die vleestaks.

„Ik ben tegen het frame dat vlees per definitie slecht is, ik denk dat het ook in een goed dieet kan passen”, zei Boswijk aan tafel. „Maar ik ben het wel eens dat we als westerse landen veel vlees eten, daar moeten we zeker wat aan doen. Ik ben het ook eens met dat wij de agrarische sector in een model hebben geduwd dat de boer geen klap meer verdient en moet concurreren met de hele wereld. En dat dat niet meer kan.”

Maar dan komt de ‘maar’ in het verhaal in Op1 van de CDA’er. „Ik vind alleen dat je met de vleestaks iedereen over één kam scheert. Dat gaat het doel niet helpen. Plus dat je veel mensen met een lager inkomen dwingt om nog meer rotzooi te kopen.”

Het kan ook anders dan het invoeren van de vleestaks

„Maar waarom kun je niet een uitzondering maken? Bijvoorbeeld voor biologisch vlees?”, vroeg Willemijn Veenhoven zich af (ze was niet aanwezig als presentatrice, maar om te praten over haar programma Vroege Vogels). „Dat je zegt ‘dat maken we niet duurder’. Dat kan toch wel?” Derk Boswijk: „Wij zijn in Nederland in heel veel dingen goed, behalve in belastingsystemen, toeslagen en aanpassingen. Wat we in het CDA-verkiezingsprogramma hebben en ook in het coalitieakkoord staat: stimuleer bijvoorbeeld groente en fruit eten. Haal de btw eraf, dat gaat gebeuren. Suikertaks. Zet veel meer in op voorlichting. Doe een CO2-heffing over heel het Europese continent. Over alles wat voor veel lagere standaarden hierheen wordt gevaren. En waar vervolgens de Nederlandse boer tegen moet concurreren en nog meer moet gaan groeien om z’n hoofd boven water te houden.”

Na een dag van reacties vonden veel mensen ook van alles van de vleestaks en Derk Boswijk in Op1. Een kort overzicht.

https://twitter.com/justmrln/status/1509284099533553671

Derk Boswijk over de vleestaks in Op1 terugkijken? Dat kan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel reacties op CDA’er Derk Boswijk die zich in Op1 uitspreekt tegen vleestaks: van ‘dapper’ tot ‘lulkoek’
Sluiten