Raymon Mens
Raymon Mens Binnenland 28 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Amsterdamse steunverklaring LHBTI’ers geschrapt na botsing moskeeën

Femke Halsema gaat niet door met de verklaring waarin geweld tegen lhbti+-personen wordt veroordeeld. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester vandaag gemeld tijdens het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester. Meerdere moskeeën uitten eerder deze maand kritiek over de gang van zaken rond het overleg over deze steunverklaring.

Amsterdamse moskeebesturen kregen een uitnodiging waarin stond dat de Halsema de besturen de steunverklaring wilde voorleggen. De moskeeën zouden met het ondertekenen hiervan kunnen laten zien dat ze „een positieve kracht in de Amsterdamse samenleving zijn”.

Amsterdamse moskee noemde het ‘absurd’

Onder meer De Blauwe Moskee meldde dat de gang van zaken „absurd” was, omdat alleen moskeeën zou zijn gevraagd geweld te veroordelen. Dat werd opgevat als een beschuldiging aan „het adres van de islamitische gemeenschap”.

Halsema liet eerder al weten dat het de bedoeling was om ook met andere religieuze organisaties op te trekken in de steunverklaring. De suggestie dat enkel de moslimgemeenschap het statement ‘moest’ ondertekenen, noemde de burgemeester „pertinent onwaar”.

Geen politiek statement

Nu meldt ze aan stadszender AT5 dat ze niet verder zal gaan met de verklaring. „Zo eenvoudig is dat. Ik heb dat afgeblazen. Omdat het voor mij niet een politiek statement was. Ik wilde in gezamenlijkheid met anderen naar voren treden en ik heb geen behoefte om dat te doen op een rancuneuze manier of een andere manier, andere mensen dat in hun gezicht te duwen.”

Grote brand in Amsterdamse studentenflat waarschijnlijk lhbti-gerelateerd

Camping voor LHBTIQ+-kinderen gaat nu echt open: ‘Zo zitten ze niet eenzaam in hun tent’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.