Iza de Bruin
Iza de Bruin Reizen 28 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

De mooiste reizen voor 2023, volgens National Geographic Traveler

Elk jaar maakt National Geographic Traveler – de reistak van de bekende natuurtijdschrift – bekend wat hun beste reisbestemmingen zijn. Nu extra relevant, omdat de meeste coronareisrestricties opgeheven zijn. De lijst van dit jaar in inmiddels gearriveerd en daarom heeft Metro voor de reizigers onder ons een samenvatting gemaakt. Of je nou een echte avonturier bent of liever geniet van luxe: voor iedereen wat wils.

National Geographic Traveler Best of the World 2023 is ingedeeld in de categorieën: natuur, avontuur, cultuur, familie en de nieuwe ‘community’-categorie. Deze categorie is geïntroduceerd om gemeenschapsbehoud overal ter wereld onder de aandacht te brengen.

De mooiste reizen voor 2023

Van elke categorie heeft Metro er eentje uitgekozen. Ben je benieuwd naar de complete lijst? Die kun je hier bekijken.

Cultuur: Via Appia, Italië

Als alle wegen naar Rome leiden, dan is deze weg, die 2300 jaar geleden werd aangelegd, de moeder aller wegen. De Via Appia is bijna 600 kilometer lang en voert van het hart van de Italiaanse hoofdstad naar de havenplaats Brindisi aan de Adriatische Zee. Na de val van Rome raakte de weg in verval, maar hij krijgt nu een tweede kans: de Italiaanse regering gaat de historische weg weer overal blootleggen en herstellen.

Foto: Pexel

Natuur: Schotse Hooglanden, VK

Op de Schotse glens en heuvels groeide duizenden jaren geleden het Caledonian Forest. In dit uitgestrekte woud leefden tussen de dennen, lijsterbessen en eiken ook inmiddels verdwenen diersoorten, zoals wolven, beren en oerossen. Eeuwen van houtkap en overbegrazing verwoestten het ecosysteem. Plannen om de oerbossen in de Hooglanden te herstellen door oorspronkelijke flora en fauna terug te brengen – ‘rewilding’ – komen goed van de grond en vooral in 2023 worden er grote stappen gezet.

Foto: Unsplash

Avontuur: Utah, VS

Met vijf nationale parken en acht nationale monumenten is Utah dé bestemming voor reizigers met een hang naar avontuur. De meeste outdoorliefhebbers beperken zich echter tot een handjevol iconische bestemmingen, zoals Zion National Park. Het Utah Office of Outdoor Recreation ontwikkelde daarom het Zion National Park Forever Project – een initiatief dat overtoerisme tegengaat.

Foto: Unsplash.

Community: Ghana

Voor de pandemie nodigde de Ghanese president Nana Akufo-Addo mensen met Afrikaanse roots uit om dit West-Afrikaanse land te bezoeken en daar, in hun gebied van herkomst, met Ghanezen in contact te komen. Sindsdien hebben velen, onder wie Amerikaanse sterren als Danny Glover en Chance the Rapper, zo’n reis ondernomen. Vanwege de confrontatie met tastbare overblijfselen van de slavenhandel langs de Ghanese kust is het voor velen een emotioneel beladen bezoek.

Daarnaast is hoofdstad Accra het modehart van Ghana. Overal zie je kleurige stoffen met drukke dessins. En overal klinken afrobeats, in taxi’s en in de buurtsuper, maar ook reggae, Haïtiaanse zouk en Amerikaanse hiphop.

Foto: Unsplash

Familie: Manchester, VK

De op één na grootste stad van Groot-Brittannië geniet wereldfaam onder liefhebbers van sport en muziek. In 2023 lanceert Manchester, thuisstad van de topclub Manchester United, een paar attracties die de stad na de pandemie weer tot leven moeten brengen. Zoals de Factory, een nieuw cultureel centrum, dat de permanente thuisbasis wordt van het Manchester International Festival. Dit tweejaarlijkse, überhippe culturele festival brengt het beste op het gebied van theater, opera en muziek voor alle leeftijden

Foto: Unsplash

Het bizarre privé-eiland dat Red Bull-oprichter Mateschitz achterlaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.