Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 8 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Stijgende prijzen leiden tot online smeekbeden: ‘Ik red het niet meer’

Nederlanders die aan de bel trekken omdat ze het door de stijgende prijzen financieel niet meer redden. Dat is de realiteit van de hashtag #ikredhetnietmeer, die rondgaat op Twitter.

Nu de prijzen van voornamelijk gas en energie door het dak schieten, horen we steeds meer schrijnende verhalen van huishoudens die zich zorgen maken of ze het met de stijgende prijzen nog wel voor elkaar gaan krijgen. Daarnaast zijn er ook een hoop mensen die hulp aanbieden.

Zo schrijft iemand op Twitter dat zij samen met haar partner samen 4600 netto verdient, drie kinderen heeft en 890 euro aan hypotheek betaalt met een energiecontract van 140 euro per maand dat loopt tot september 2023. „We hebben ‘t goed”, laat ze weten. „Woon je in de buurt van Lelystad en zeg je ik red het niet meer? Je mag oprecht mee eten, douchen of meerijden.”

‘Ik red het niet meer’

Als de energieprijzen blijven stijgen, kunnen 1,2 miljoen huishoudens in de problemen komen. Dat bleek uit een onderzoek van het Centraal Planbureau in juni. Zo zaten David en Jasmijn vorige week bij Jinek aan tafel, omdat zij noodgedwongen moeten verhuizen door hun hoge energierekening. Die ging van 250 euro naar 850 euro in de maand. Dat konden zij niet betalen.

Op Twitter vertelt iemand een soortgelijk verhaal. „Sinds januari heb ik een variabel energiecontract en mijn maandbedrag is inmiddels verviervoudigd ten opzichte van een jaar geleden. Eerder heeft het faillissement van mijn leverancier me ook al duizenden euro’s gekost.”

Volgens de Rabobank zal de Nederlandse economie in de toekomst een kantelpunt naderen. Dat meldt de bank in een persbericht. „Na de sterke groeicijfers van begin dit jaar zorgt de aanhoudende hoge inflatie er voor dat onze economie waarschijnlijk eind 2022 en begin 2023 krimpt”, aldus de Rabobank.

Stijgende prijzen, hoge inflatie

Het zijn vooral de overheidsuitgaven die de economische groei de komende tijd nog enigszins stutten, zegt Rabo-econoom Frank van Es. „Naar verwachting zet het kabinet de maatregelen van dit jaar door en kondigt het op Prinsjesdag diverse nieuwe maatregelen aan. Zoals een hoger minimumloon, een hogere zorg- en huurtoeslag, een hogere AOW, een hoger kindgebonden budget en een hogere arbeidskorting. Vermoedelijk verkleint dit pakket de koopkrachtdaling voor veel mensen. Het is beter gericht op financieel kwetsbare huishoudens dan het maatregelenpakket van 2022, al had het nog beter gekund.”

Tips om geld te besparen van de budgetcoach: ‘Dit kan maandelijks veel schelen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.