Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 8 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Actie met huizenbouw: 60.000 studentenwoningen in 8 jaar uit de grond gestampt

Het kabinet wil in samenwerking met gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers en studenten in de komende acht jaar 60.000 extra betaalbare studentenwoningen bouwen. Oftewel: na veel gemopper, vooral op de verantwoordelijk minister Hugo de Jonge, komt ‘Den Haag’ als alles goed gaat in actie.

Het uit de grond stampen van studentenwoningen staat in het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030 dat vandaag wordt gepresenteerd.

Groot tekort aan studentenwoningen

Eind juli klonk er vanuit Amsterdam nog een oproep aan buitenlandse studenten: ‘Kom niet als je nog geen onderkomen hebt’. Het tekort aan studentenwoningen in de hoofdstad is enorm en elders in Nederland is het niet veel anders. Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vindt nu: „Iedere student moet de mogelijkheid krijgen om op kamers te kunnen gaan. Het is een bijzonder moment om het ouderlijk huis te verlaten en de stap naar zelfstandigheid te zetten.” Maar ook: „Voor velen is het simpelweg ook een noodzakelijke voorwaarde als je een studie in een stad ver van je huis wilt gaan volgen. Om deze keuze te kunnen maken is er voldoende studentenhuisvesting nodig.”

Het doel is door nieuwbouw 60.000 studentenwoningen in acht jaar tijd te realiseren. Ook wordt in het actieplan ingezet op het beter benutten van de bestaande bouw, onder meer door het stimuleren van hospitaverhuur. Verder is het de bedoeling versneld meer flexwoningen te bouwen: 37.500 in de periode 2022-2024.

Tijd, stress en energie

„Dat er iets moet gebeuren aan het kamertekort, staat voor mij vast”, zegt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. „Het kost studenten veel tijd, stress en energie om een kamer te bemachtigen, als het al lukt, of ze besluiten om toch thuis te blijven wonen. Terwijl een studentenkamer zo belangrijk is. Daar vind je de rust en ruimte om te ontdekken wie je bent én wat je met je leven wilt doen. Elke student verdient zo’n plek. Met dit actieplan kunnen we samenwerken om de grote uitdagingen rond studentenhuisvesting aan te pakken.”

Studenten hebben nog te vaak te maken met te hoge huren en slechte woningen. Een nieuwe wet geeft gemeenten meer ruimte om op te treden tegen exorbitante huurprijzen.

Welke ov-stakingen je vandaag en morgen kan (of moet…) verwachten

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Actie met huizenbouw: 60.000 studentenwoningen in 8 jaar uit de grond gestampt
Sluiten