Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Sywert van Lienden wilde ‘gillend rijk’ worden van mondkapjesdeal, blijkt uit opnames

Sywert van Lienden sjoemelde in zijn beruchte mondkapjesdeal nogal. Hoewel de omstreden ondernemer ontkent dat hij iets strafbaars heeft gedaan, duiken daar nu geluidsopnames op. En je raadt het al, daarop is het te horen dat de mondkapjesdeal tussen hem en de overheid niet alleen in het belang van de volksgezondheid is geweest.

De afgelopen tijd verscheen Van Lienden veelvuldig in het nieuws vanwege zijn omstreden mondkapjesdeal. Hoewel de ondernemer voet bij stuk hield dat zijn stichting en compagnons zonder winstoogmerk handelden, blijkt uit de opnames nu toch iets anders.

Opnames van Sywert van Lienden duiken op

„In ieder geval is één eis dat we alle vier gillend rijk worden, want het is één grote middelvinger van de overheid. Ik ga dit echt serieus voor geen goud vrijwillig doen”, spreekt Van Lieden volgens de Volkskrant op een opname van 12 april 2020.  „We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden miljonair.”

Van Lienden en zijn compagnons Camille van Gestel en Bernd Damme liggen met hun non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie sinds vorig jaar onder vuur. Zij zouden namelijk 30 miljoen euro hebben verdiend met hun mondkapjesdeal. Zelf zou de omstreden ondernemer 9 miljoen euro in zijn zak hebben gestoken. De drie mannen worden verdacht van oplichting, verduistering en witwassen.

Tegenover de Volkskrant doet Van Lienden ietwat vaag over de opnames. Hij herinnert zich „bij vlagen een gênant intern gesprek”. Waarin hij en zijn compagnons, naar eigen zeggen, „hun frustraties uitten”. „Sommige teksten uit het gesprek zijn best ongelukkig en sluiten niet aan bij mijn intenties van destijds of bij mij als persoon.”

Strafrechtelijk onderzoek naar mondkapjesdeal

Het strafrechtelijke onderzoek richting de ondernemer is nog in volle gang. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) legde al eerder beslag op financiële tegoeden, woningen en auto’s,

Van Lienden en zijn compagnons richtten tijdens de coronacrisis hun stichting op om medische hulpmiddelen, waaronder mondkapjes, te regelen voor klanten. Hoewel verkondigd werd dat met deze stichting geen winst werd gemaakt, verdenkt justitie het drietal echter ervan hun klanten te hebben doorgesluisd naar een commerciële bv. Een van de deals voor het leveren van 40 miljoen mondkapjes was met het ministerie van Volksgezondheid.

Alle Metro-artikelen over Sywert van Lienden lees je hier.

Plan overnemen energieschulden krijgt kritiek bij Op1: ‘Kabinet plakt pleisters’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.