Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 14 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Plan overnemen energieschulden krijgt kritiek bij Op1: ‘Kabinet plakt pleisters’

Veel mensen hebben het erg moeilijk – of gaan het moeilijk krijgen – nu gas en energie zo duur is. Daar wil het kabinet iets op vinden, het idee is nu om een soort noodfonds op te zetten. Mensen die het écht niet redden en in de schulden raken vanwege hun energierekening, krijgen hulp van het kabinet. Ze wil de schulden van deze mensen zelfs overnemen. Maar wethouders uiten bij Op1 kritiek op dat plan.

Zo schuift Marjolein Moorman, wethouder van onder meer Armoedebestrijding in Amsterdam, aan bij het programma. Zij geeft haar mening over het noodfonds voor mensen die de energierekening niet kunnen betalen. Wanneer haar gevraagd wordt of ze het een goed idee vindt, komt het antwoord twijfelend: „Nou, ik vind het dubbel. Het is goed dat het kabinet erkent dat mensen heel erg in de problemen komen en dat dat moet worden opgelost. Maar je wil het veel liever voorkomen.”

Onlangs bleek overigens dat voor veel bakkers faillissement dreigt. Zo vertelde bakker Arend Kisteman bij Sven Op 1 dat hij al zo’n 12.000 euro per maand betaalt aan energie en dat dat dus nog meer wordt.

Noodfonds voor mensen met te dure energierekening

Ook beschrijft Moorman hoe het voelt voor mensen met schulden om in die situatie te zitten: „Ze hebben vaak ongelooflijk veel stress. Die hebben het echt heel erg zwaar. Als je dan geholpen wordt is het fijn, maar ik denk dat er ook maatregelen zijn die het kunnen voorkomen.” Zo noemt ze een ‘kostenplafond’ als optie. Volgens haar moet je dan – als overheid – kijken of je een verviervoudiging van de energierekening, wat bij sommigen het geval is, moet toestaan.

„Het grote gevaar van dat noodfonds is ook nog dat het geld niet bij de juiste mensen aankomt”, vertelt Moorman. „Bij mij gaan er ook allerlei alarmbellen rinkelen: zien we hier niet een nieuw soort verschrikkelijke affaire ontstaan? Mensen komen echt heel lang heel diep in de problemen. Ik vraag me af of dat noodfonds dan wel voldoende is.” Volgens haar is het veel beter om de schulden te proberen te voorkomen. In landen om ons heen gebeurt dat ook.

Ook is het de taak aan gemeenten om te signaleren wie er in de problemen zitten. In Amsterdam gaat dat om erg veel mensen: „Inmiddels is het aantal meldingen van achterstanden van betalingen al even groot als het hele afgelopen jaar. Mensen komen echt enorm in de problemen.”

Wethouder bij Op1: ‘Kabinet plakt pleisters’

En dan komt ook nog Peter Heijkoop aan het woord. Hij is in Dordrecht wethouder voor onder meer Sociale Zaken, Financiën en Volkshuisvesting. Hij vertelt dat hij voortdurend contact heeft met de minister en volgens hem is het „heel moeilijk om structurele afspraken te maken”. Zo heeft hij, samen met minister Rob Jetten (Klimaat), onlangs gezeten met de energiemaatschappijen. Aanstaande vrijdag staat een afspraak om daar over door te praten.

„Natuurlijk ga ik daar bij zitten en natuurlijk wil ik mee helpen puzzelen, maar het gaat steeds om ad hoc brandjes blussen”, vertelt de Dordtse wethouder. „Het kabinet plakt steeds pleisters en wij als gemeenten staan steeds klaar om allerlei crises op te lossen. Denk aan de wooncrisis, de opvangcrisis, corona, Oekraïne. Wij willen met het kabinet langere afspraken maken, zodat we onze inwoners beter kunnen ondersteunen.”

Kortom: het kabinet plakt pleisters op plekken waar betere behandeling nodig is, volgens deze wethouders.

Je kunt de aflevering van Op1 terugkijken via NPO Start.

Rabia (28) is asielzoeker: ‘We voelen ons behandeld als een crimineel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.