Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 14 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Johan Derksen valt uit tegen ‘engerd’ Angela de Jong: ‘Grote obsessie met John de Mol’

Johan Derksen heeft gisteravond keihard uitgehaald naar Angela de Jong, columniste voor het AD. Volgens hem is zij obsessief bezig met John de Mol en zou hij – als hij hoofdredacteur was van de krant – haar opdragen geen columns meer te schrijven over de mediamagnaat. „Jouw obsessie met De Mol om hem een pootje te lichten is zó groot, dat je foutjes begint te maken.”

De twee hadden het gisteravond in Vandaag Inside maar liefst 10 minuten lang over haar columns over John de Mol. Die beginnen Johan Derksen, ook wel ‘de woordvoerder van John de Mol’ genoemd, flink tegen te staan, zo zei hij. Daarom vond dat hij nu voor eens en voor altijd duidelijk moest zijn wat hij van de columns van Angela de Jong vond. „Kutstukjes”, zo zei hij. „Jij hebt iets persoonlijks tegen John de Mol”, beet hij haar toe.

Johan Derksen uit flinke kritiek op columns Angela de Jong

Het gesprek begon naar aanleiding van de harde column van afgelopen maandag, waarin Angela de Jong onder andere kritisch was op hoe John de Mol om is gegaan met de autistische bedenker van knikkerprogramma Marble Mania. Maar die column ging er bij Johan Derksen niet in. „Ik vond dat helemaal niet relevant.”

Ook kon Johan Derksen zich niet vinden in de kritiek dat John de Mol niet bij de tweede BOOS-uitzending over Talpa ging zitten. „Je nam De Mol kwalijk dat hij te laf was om bij die ADHD-jongen met een baard (Tim Hofman, red.) te gaan zitten. Maar die had een flutprogramma met wat suggestieve dingetjes. Het is niet zo dat als hij in zijn vingers knipt, John de Mol moet opdraven.”

En dan is er nog Peter Gillis. „Ja, die campingbaas, nog zo’n hobby van je. De productie van Talpa is daarheen gegaan om te bespreken hoe het nou zit”, doelend op de vermeende mishandeling van Peter Gillis bij zijn vriendin Nicol. „Ze zeiden dat het een echtelijke twist was. Er is echt niks gebeurd en er ligt geen aangifte. Als het OM geen onderzoek instelt, dan is er niks gebeurd.”

‘Je bent ongeloofwaardig’

Dat ging er bij Angela de Jong niet in. „Hallo, geen onderzoek? Er loopt een rechtszaak, hè.” Allemaal voor de bühne, volgens Johan Derksen. „Zoals ik ook moest opdraven voor een grap van 50 jaar geleden (de kaarsgrap, red.), omdat de officier van justitie wat publiciteit wilde meepikken”, wist hij. „Maar jij pakt het allemaal aan om De Mol in een kwaad daglicht te stellen. Ik vind het stuitend wat jij doet.”

Volgens Johan Derksen moet haar hoofdredacteur Angela de Jong tot de orde roepen. „Die moet jou op jouw columns aanspreken, want je bent ongeloofwaardig.”

Bekijk de 10 minuten durende discussie hieronder.

Angela de Jong: ‘Waarom lig je wakker van de mening van een huisvrouwtje?’

Angela de Jong snapt niks van de kritiek van Johan Derksen. „Waarom ligt jij nu zo wakker van een mening van een huisvrouwtje uit Rotterdam?”, vroeg ze zich af. „Daar lig ik helemaal niet wakker van”, zei Johan Derksen terug. „Eerlijk gezegd, als ik een column schrijf over John de Mol, dan word ik hier ‘s avonds altijd besproken. Dan is het altijd dat ik het maar aandurf om iets kritisch over de grote De Mol te schrijven.”

Maar Johan Derksen ontkent dat hij John de Mol beschermt. „Ik praat als abonnee, hè. Je mag best een pissig columnpje schrijven, maar je bent obsessief met de man bezig.” Maar hoeveel columns ze dan precies over de mediamagnaat heeft geschreven, dat wist Johan Derksen niet te benoemen. „Zoveel schrijf ik er ook niet hoor, tel maar terug”, aldus Angela de Jong.

‘Jij hebt iets persoonlijks tegen John de Mol’

„Je hebt iets persoonlijks tegen De Mol”, zoveel is voor Johan Derksen wel duidelijk. „Ik zou als hoofdredacteur tegen jou zeggen: ‘Angela, nu maar even niet’.” Dat gaat er niet in bij de columniste. „Nou, die columns scoren altijd best goed, dus ik denk niet dat dat gaat gebeuren.”

Ze snapt verder niet zo goed waar de boosheid van Johan Derksen vandaan komt. „Ik snap niet zo goed wat er zo erg is aan om de zoveel tijd een kritische column over John de Mol. Ik ben maar een huisvrouw uit Rotterdam met een mening, laat gaan.” Bovendien vindt ze de kritiek van Johan Derksen hypocriet. „Als ik kritiek uit op andere mediabazen, zoals Peter van der Vorst (RTL) of Frans Klein (NPO), dan hoor ik je nooit. Het is altijd alleen bij John de Mol.”

Omdat die naam heel vaak terugkomt, legt Johan Derksen uit. „Ik denk eerder dat jij een obsessie met mij hebt wanneer ik iets over John de Mol schrijf”, bijt Angela de Jong terug. „Maar we hebben het hier over de machtigste man in Hilversum, die mag je best kritisch volgen. Maar kennelijk als ik er iets over schrijf is dat zielig.”

Johan Derksen noemt Angela de Jong ‘een engerd’

Johan Derksen legt uit dat hij absoluut geen medelijden met John de Mol heeft. „Wat boeien mijn columns dan?”, vraagt Angela de Jong. „Nou, die kutstukjes van jou beginnen me tegen te staan.” Angela de Jong: „Dan lees je ze toch niet!”

Maar Johan Derksen ‘bepaalt zelf wel of hij ze leest’. En Angela de Jong? Die ‘bepaalt zelf wel wat ze schrijft’. „En dan bepaal ik wat ik ervan zeg”, aldus Derksen. Die gaat nog even verder in zijn kritiek op de AD-columniste. „Ik vind jou stuitend in je stukjes. Je bent zo creatief als het niet over John de Mol gaat, dat tekent jouw karakter. Je bent een beetje een engerd, af en toe.”

Plan overnemen energieschulden krijgt kritiek bij Op1: ‘Kabinet plakt pleisters’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Johan Derksen valt uit tegen ‘engerd’ Angela de Jong: ‘Grote obsessie met John de Mol’
Sluiten