Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Volgens Jaap van Dissel is coronasituatie nog behapbaar, maar ook onzekerheid najaar: ‘Coronapas in gereedschapskist’

RIVM-topman Jaap van Dissel vertelde vandaag dat er voorlopig nog geen nieuwe coronamaatregelen nodig zijn. Desalniettemin is de coronasituatie, volgens hem, nog niet stabiel en blijven er onzekerheden. Tegelijkertijd spreekt het adviesteam van de overheid (MIT) zich uit over het feit dat het kabinet niet goed is voorbereid op „zwaardere coronascenario’s” in het najaar en de winter. En moeten we volgens MIT-voorzitter Jolande Sap ook de coronapas achter de hand houden.

Nieuwe maatregelen zijn momenteel niet nodig, volgens Van Dissel. We redden het met de basismaatregelen zoals handen wassen en quarantaine bij een positieve test. Dat is de boodschap die vandaag klonk vanuit de RIVM-topman tijdens de presentatie aan de commissie-Volksgezondheid van de Tweede Kamer. De zogenoemde ‘thermometer’ betreft het coronavirus, staat op het laagste niveau. Dat betekent dat de druk op de zorg en op de samenleving behapbaar blijft.

Nog geen nieuwe coronamaatregelen volgens Jaap van Dissel

Tegelijkertijd meldde het RIVM gisteren dat het aantal positieve coronatesten stijgt en klonk daar wederom de term ‘najaarsgolf’. Volgens het onderzoeksinstituut rukt het virus voornamelijk onder bewoners in verpleeghuizen op en constateren zij dat niet volledig gevaccineerde ouderen besmet raken.

Ook blijkt dat mensen die momenteel positief testen op het coronavirus, vaak al eerder besmet raakten. Bij de omikronvariant is kans op herbesmetting groter, maar het ziektebeeld lijkt milder. Volgens de cijfers van Van Dissel is iemand met een boosterprik beter beschermd, dan dat iemand alleen de herhaalprik heeft gehad. Een verschil van 47 en 22 procent minder kans op een ziekenhuisopname.

Jolande Sap (MIT) waarschuwt kabinet voor coronascenario’s

Vorig week startte er een nieuwe vaccinatieronde voor een herhaalprik tegen het virus. Volgens Van Dissel op „het juiste moment”. Dit omdat er meer coronagevallen onder de oudere doelgroep worden geconstateerd.

Maar de ‘lage thermometer’ van Van Dissel wil niet zeggen dat we te vroeg moeten juichen. De RIVM-topman benadrukt de onzekerheid over nieuwe varianten en immuniteit onder de bevolking. Daarnaast trok Jolande Sap, de voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team (MIT), vandaag aan de bel. Want volgens haar is het kabinet niet goed voorbereid op „zwaardere coronascenario’s” in het najaar en de winter.

MIT wil coronapas in ‘gereedschapskist’ coronamaatregelen

Het MIT adviseert het kabinet over de gevolgen van coronamaatregelen voor de samenleving. Morgen brengen zij hun advies naar buiten richting de overheid. Vandaag deelde Sap al een paar punten in een briefing aan de commissie-Volksgezondheid van de Tweede Kamer.

Wat die punten zijn? Het kabinet heeft volgens haar geen plannen voor „mensen in kwetsbare posities” en ze adviseert om het coronatoegangsbewijs in de „gereedschapskist” te houden. „Dan is dit klaar als je het nodig hebt.” Overigens werd eerder bekend dat het Europees Parlement en de Europese lidstaten het gebruik van de QR-code tot juli 2023 verlengen. En bleek dat zorgminister Ernst Kuipers ruim 20 miljoen euro wilde vrijmaken voor de doorontwikkeling van de CoronaCheck-app.

Levens redden en beschermen van levenskwaliteit

Ook moet het kabinet zich volgens Sap beter voorbereiden op maatregelen voor essentiële en publieke diensten. Tot slot opperde zij vanuit het MIT dat morele dilemma’s ter sprake moeten komen. „Zoals de afweging tussen het acuut redden van levens en het beschermen van levenskwaliteit op de lange termijn.”

Zorgminister Kuipers vindt dat Van Haga te veel en bovendien ongepaste Kamervragen stelt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.