Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 20 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de fashion statements van Prinsjesdag: Marktplaatsjurken, spiegelkleding en friese manchetknopen

Prinsjesdag is dé gelegenheid voor politici om hun standpunt te ondersteunen met een outfit (en een hoedje), of om een outfit te dragen die gewoon opvalt. Ook dit jaar is geen uitzondering. Naast dat de troonrede wordt voorgelezen, die overigens in veel te moeilijke taal geschreven is voor de helft van ons land, is het ook een dag om outfits te kijken.

Vorig jaar waren er ook een aantal opvallende verschijningen. Zo droeg Esther Ouwehand, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, een hoed in de vorm van een boomstam waarop stond: ‘Kappen met kappen’.

Marktplaatsjurken en door mbo-studenten gestylede kapsels

Ook dit jaar stelt Ouwehand niet teleur, de PvdD-partijleider gaat alle elementen af en kiest dit jaar voor water. Met haar tweedehands jurk, die bewerkt is door textielkunstenares Mary Poppelier, vraagt ze aandacht voor de oceaan. Ze draagt een sjerp met de tekst ‘Hoezee! Hoezee! Hoezee!’

Ook Minister van Defensie Kajsa Ollongren maakt een fashion statement. Ze draagt een jurk en ketting van een Oekraïense ontwerpster. Ollongren draagt de outfit als eerbetoon aan de Oekraïense vrouwen. „Hun veerkracht en doorzettingsvermogen in oorlogstijd zijn een inspiratie voor ons allen.”

Kamerleden zoeken ook een andere link met de actualiteit. Een aantal GroenLinks-Kamerleden gaat voor duurzaam. Kauthar Bouchallikht heeft een broek aan van de leenbieb voor kleding en Suzanne Kröger komt in een outfit van Ketting kledingruil, een buurtinitiatief waarmee buurtgenoten kleding met elkaar kunnen ruilen. Ook D66-Kamerleden als Kiki Hagen en Fonda Sahla dragen met hun outfits een boodschap uit. Hagen heeft een shirt en rok van voormalig beddengoed, zij zet zich in voor een schoner milieu en circulaire economie. Sahla zet zich in ‘voor gelijke kansen voor iedereen’ zoals D66 het omschrijft. Zij draagt een jurk met typisch Marokkaanse accenten.

Hoedjes op Prinsjesdag

Sylvana Simons (BIJ1) is misschien wel de meest opvallende verschijning. Zij verblindt iedereen met haar outfit, waarmee ze mensen een spiegel wil voorhouden.

Een andere kandidaat voor die titel is Caroline van der Plas (BBB), die haar standpunt niet onder stoelen of banken steekt. Als trotse boerenvertegenwoordiger draagt ze een soort hoed van stro met een boeren zakdoek eromheen. Ook zij heeft zich laten stylen door een mbo’er.

Ook dragen een aantal politici een bescheiden eerbetoon aan hun provincie. Zo draagt minister Joba van den Berg (CDA) een hoed met een Zeeuwse knoop en VVD’er Harry Bevers Friese manchetknopen onder zijn jacquet.

Bertha wint mega-bedrag tijdens miljoenjacht: ‘Nog een keer gokken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit zijn de fashion statements van Prinsjesdag: Marktplaatsjurken, spiegelkleding en friese manchetknopen
Sluiten