Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 21 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Prinsjesdag: dit zijn de opvallendste hoedjes van dit jaar

Het is vandaag Prinsjesdag en dat betekent dat we erachter komen waar het (demissionaire) kabinet miljarden euro’s aan gaat uitgeven. Maar Prinsjesdag draait niet alleen om de begroting. Elk jaar is de ‘hoedjesparade’ weer een heuse hit. Alhoewel Prinsjesdag vandaag soberder verloopt dan voorgaande jaren, zijn ook dit jaar de hoedjes weer van de partij.

Soms gebruiken politici hun hoed om een statement te maken. Zo droeg Marianne Thieme, voormalig lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, in 2009 een zwarte koksmuts. Daarop stond ‘Meat Free Mondays‘. En in 2005 droeg toenmalig SP-Kamerlid Krista van Velzen een hoed van maar liefst acht kilo, gemaakt van autobanden. Dat deed ze om aandacht te vragen voor haar anti-asfaltbeleid. Hieronder een paar van de opvallendste hoedjes (of outfits) van Prinsjesdag 2021. Eerder legde Metro je al uit wat Prinsjesdag betekent als het kabinet demissionair is.

Opvallendste hoedjes

Eerst een klein stukje geschiedenis van de beroemde hoedjes op Prinsjesdag. Die traditie begon bij Erica Terpstra, in 1977. Zij was toen voor het eerst gekozen als Kamerlid, en mocht dus ook voor het eerst Prinsjesdag bijwonen. Ze besloot een hoed te dragen, omdat dat in Leiden (waar ze vandaan komt) normaal is bij feestelijke of plechtige evenementen. Maar in 1977 droegen slechts drie vrouwen een hoed, naast Terpstra was dat onder andere de koningin. Toen iemand de oud-zwemster vroeg waarom ze een hoed droeg, zei ze: „Als je tijdens Prinsjesdag geen hoed draagt, wanneer dan wel?” En in de komende jaren bleek dat veel vrouwelijke politici daar wel in konden vinden.

Dit jaar valt Sylvana Simons, leider van BIJ1, misschien wel het meest op. Haar hoed is namelijk een doek, gewikkeld om haar haar. Met een kleurrijk motief dat bij haar outfit past, reikt deze hoed de hoogte in. Op sociale media reageren mensen gekscherend dat ze heeft gekozen voor een „niet te opvallende” optie.

En dan hebben we de demissionair minister van Landbouw, Carola Schouten. Haar hoedje lijkt op iets dat je normaliter misschien niet zo snel op je hoofd zou zetten. Maar als het Prinsjesdag is, mag en kan alles, blijkt maar weer.

Esther Ouwehand, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, gebruikt haar hoed om een statement te maken. Het lijkt namelijk op een boomstam, met daarop ‘kappen met kappen’. Ouwehand en PvdD willen namelijk duidelijk maken dat de mensheid bomen nodig heeft, en dat de subsidie voor biomassa moet stoppen.

Ook Annemarie Jorritsma, lid van de Eerste Kamer voor de VVD, heeft haar mooiste hoed uit de kast getrokken:

prinsjesdag, hoedjes, hoeden, troonrede
Foto: ANP

Hieronder nog een klein overzicht van andere hoedjes, maar deze Kamerleden houden het bij een wat meer ingetogen keuze:

Prinsjesdag

Als je dacht dat het alleen de vrouwen zijn, die op Prinsjesdag lekker flaneren, heb je het fout. Alhoewel mannelijke politici veelal hetzelfde pak dragen, vinden ze het geen probleem om zichzelf even in de spotlights te zetten. Bijvoorbeeld Tunahan Kuzu, Farid Azarkan en Stephan van Baarle van DENK. Zij hebben een heuse TiKTok gemaakt voor de gelegenheid.

Wopke Hoekstra (CDA) noemt Prinsjesdag „een feestelijke en altijd weer bijzondere dag”.

En ook het koningspaar liet zich van hun beste kant zien. Maar zoals altijd steken grappenmakers weer de kop op, bijvoorbeeld door Willem-Alexander in de kleren van Wopke Hoekstra te steken. Over de kledingkeuze van laatstgenoemde was laatst nogal veel te doen, namelijk.

De Troonrede van Prinsjesdag 2021, hier lees je hem helemaal

Peter R. de Vries krijgt prijs voor ‘grote bijdrage’ aan Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.