Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Nog steeds veel jongeren met zelfmoordgedachten door coronacrisis: ‘Belangrijke jaren van hun leven gemist’

De coronacrisis heeft diepe sporen achtergelaten bij jongeren. Veel meer jongeren kampen met gedachten aan zelfdoding dan voorheen en ook worden er opvallend vaak psychische problemen, eenzaamheid en stress gemeld.

Uit eerdere onderzoeken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwam al naar voren dat jongeren flink lijden onder lockdowns. Het aantal jongeren dat het leven soms niet meer ziet zitten, nam sterk toe tijdens de laatste lockdown. Uit een meetronde in december vorig jaar bleek dat dat 16 procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar last had van dit soort gedachten. Het land zat destijds op slot vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. 

Percentage jongeren met zelfmoordgedachten nauwelijks gedaald

Hoewel de coronamaatregelen op dit moment helemaal van de baan zijn, kampen nog altijd veel meer jongeren met gedachten aan zelfdoding dan voor de coronacrisis. Het percentage jongeren met „serieuze suïcidale gedachten” is met slechts 1 procent gedaald sinds de laatste lockdown. Dit onderzoek werd uitgevoerd in juni.

Ook huisartsen merken een toename aan jongeren die denken aan zelfdoding of zelfs een zelfmoordpoging hebben gedaan ten opzichte van voor de pandemie. Het aantal consulten ligt nog steeds 39 procent hoger dan voorheen. 

Veel jongeren zeggen dat de coronacrisis grote gevolgen heeft op hun leven, bijvoorbeeld omdat zij een studieachterstand opliepen. „Daarnaast hadden ze het gevoel belangrijke jaren van hun leven gemist te hebben”, vertelt het RIVM. Sociale contacten verminderden en een groot deel van de jongeren ervaart mentale en fysieke klachten, van angsten tot vermoeidheid. 

Van de ruim 4000 jongeren die meededen aan het onderzoek zei 37 procent last te hebben van psychische problemen. Bijna de helft (49 procent) ervaart weleens eenzaamheid en een even groot deel van de ondervraagden heeft last van stress.

Aan het onderzoek doen ook GGD GHOR Nederland, onderzoeksinstituut Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum mee. Samen vormen ze het Netwerk GOR. De peiling is uitgevoerd door I&O Research.

Coronacrisis mogelijk nog niet voorbij: kans op nieuwe golf

Het kabinet houdt rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar. Een nieuwe lockdown ligt dan ook weer op tafel. Virussen als het coronavirus laaien in de winter vaak op. Dit zou komen doordat we dan dichter op elkaar leven in binnenruimtes en omdat de lucht minder vocht bevat. Om een wintergolf te voorkomen, startte er vorige week een nieuwe vaccinatieronde voor een herhaalprik tegen het virus. Vooral jongeren lijken niet te staan trappelen om een herhaalprik te halen. Volgens RIVM-topman Jaap van Dissel is de coronasituatie voorlopig nog behapbaar.

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

Thierry Baudet zet aangifte door, Johan Derksen: ‘Allemaal voor de bühne’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.