Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Coop waarschuwt voor bosvruchtenmix met hepatitis

Supermarkt Coop waarschuwt voor een bosvruchtenmix waarin hepatitis A is aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten dat mensen de besmette vruchten niet moeten eten.

Het gaat om Ardo Bosvruchtenmix van 1 kilo, met een houdbaarheidsdatum tot ten minste november 2024. Coop verkoopt het product. Mensen die het fruit gekocht hebben, kunnen het terugbrengen naar de winkel. Vervolgens krijgen ze het aankoopbedrag terug.

Bosvruchtenmix van Ardo

Hepatitis A is een leverontsteking. Het gelijknamige virus veroorzaakt dit. Bij kinderen tot 6 jaar geeft het virus nauwelijks klachten. Maar bij volwassenen kunnen de symptomen – vermoeidheid, koorts, pijn in de bovenbuik en misselijkheid – weken duren. Hepatitis A is een relatief milde vorm van hepatitis, maar de vermoeidheid kan maanden aanhouden.

De mix is geleverd door het Belgische bedrijf Ardo. Dat onderzoekt hoe het virus bij de bosvruchten terecht is gekomen. In Hongarije waren tien tot vijftien mensen in een ziekenhuis opgenomen na het eten van de bosvruchtenmix. Zij zijn allen hersteld. Na dat incident deed een laboratorium onderzoek.

Arlo bosvruchtenmix
De bosvruchtenmix die teruggeroepen wordt. (Afbeelding: Arlo)

Vervuild met ontlasting

Een woordvoerder vertelt: „Daarbij werd hepatitis A vastgesteld in één bepaalde verpakking van het product. Dat was voldoende om tot een terugroep over te gaan.”

Ze vervolgt: „Een erkende onderaannemer in Polen verwerkt, verpakt en produceert de mix. We hebben meteen iemand daar naartoe gestuurd om onderzoek te doen. Dat onderzoek loopt nog.” De zegsvrouw benadrukt dat de bosvruchtenmix in Nederland vooral wordt geleverd aan groothandels. Het bedrijf meldt niet welke dit zijn. De Coop is in Nederland de enige consumentenwinkel die het product verkoopt.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat mensen besmet kunnen raken met hepatitis A door het eten of drinken van voedsel of water dat vervuild is met ontlasting met daarin het virus.

Boete voor KPN: digitale beveiliging en toezicht rammelde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coop waarschuwt voor bosvruchtenmix met hepatitis
Sluiten