Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 23 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Rellende boeren: ‘Protest bij huis minister was niet bedoeld om angst aan te jagen’

Een aantal boeren moest zich vandaag voor de rechter verantwoorden. Zij protesteerden in juni voor het huis van Christianne van der Wal, de minister van Natuur en Stikstof. De boeren zeggen dat het bezoek niet bedoeld was om haar angst aan te jagen.

Tientallen boze boeren bezochten in juni voor het eerst het woonhuis van Van der Wal. De minister was op dat moment thuis met haar gezin in Hierden. Kamerleden noemden de actie „volstrekt onacceptabel” en „intimiderend”. Eind juni protesteerden er alweer boeren voor haar huis. De boeren zijn het niet eens met het stikstofbeleid van het kabinet.

De verdachten van de laatste protestactie bij de woning van minister Van der Wal verschenen vandaag in de rechtbank in Zutphen. Elf deelnemers aan de protestactie staan terecht voor onder andere openlijke geweldpleging.

De boeren hadden via een WhatsApp-groep afgesproken om elkaar die avond om 19.30 uur bij een begraafplaats in Bathmen te treffen. Een stoet van zo’n 150 boeren arriveerde uiteindelijk om 22.30 uur in de straat van Van der Wal. De politie kon de stoet niet tegenhouden, waarna drie trekkers langs de blokkade reden en mest dumpten bij haar woning.

Boeren: ‘We wilden ons gewoon laten horen’

De 20-jarige Jordi P. uit Eibergen erkent dat je „iemand niet zo privé moet opzoeken”. „We hadden niet de bedoeling om angst aan te jagen. We wilden ons gewoon laten horen”, zei de 27-jarige Thomas R. Alle boeren zeiden tegen de politierechter dat vooraf niet bekend was dat de stoet van mogelijk tachtig trekkers naar het huis van de minister zou gaan.

De verdachten uit onder andere Holten, Nieuw-Heeten, Bathmen en Eibergen vinden dat hen nu verweten wordt wat een groep van 150 man gedaan heeft. De actie die avond was spontaan, maar volgens de officier van justitie ontstond een ongecontroleerde en onveilige situatie. „Je zoekt een ambtsdrager niet op deze manier op”, vindt ze.

Inmiddels is tegen acht van hen een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist. De politierechter doet vanmiddag na afloop van de laatste zitting uitspraak in alle zaken.

Correspondent over protesten in Iran na dood Mahsa Amini: ‘Dit was de laatste druppel’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.