Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 23 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Aanhoudende stroom vertrekkende Russen: Nederland stuurt ze ‘zeker’ niet terug

Sinds Rusland heeft aangekondigd 300.000 reservisten op te roepen om mee te vechten in Oekraïne, blijft de drukte bij de grenzen met de buurlanden toenemen. Zo spraken Finse grenswachten vandaag van een ruime verdubbeling van het verkeer vanuit Rusland vergeleken met een week ervoor. Ook buurlanden Kazachstan, Armenië en Georgië melden fors groeiende aantallen Russen bij hun grenzen. Het is duidelijk dat deze Russen niet mee willen vechten in Oekraïne.

De grenswacht van Kazachstan zegt dat de situatie onder „speciale controle” staat. Het Kazachse ministerie van Buitenlandse Zaken deed een beroep op de „tradities van gastvrijheid” van zijn burgers, nu zij al te maken hebben met stijgende kosten van levensonderhoud. Volgens het ministerie kunnen de infrastructuur en dienstensector van het land de „uitdagingen van migratie” het hoofd bieden.

Russen vluchten massaal het land uit

Armenië en Georgië in de zuidelijke Kaukasus meldden eerder al massale aankomsten van Russen. Veel Russen arriveren er met de auto, nu vluchten zijn volgeboekt. Deze bestemmingen zijn vooral populair omdat Russen in de betreffende landen geen visum nodig hebben. Daarnaast wordt er veel Russisch gesproken. Ook bij de Russische grens met Mongolië staan volgens mediaberichten lange rijen.

Finland blijft voorlopig open voor Russen, al hebben die wel een visum nodig. Het land beraadt zich op strengere visumregels en heeft het aantal consulaire afspraken met Russen al teruggebracht. Premier Sanna Marin zei gisteren dat de regering naar manieren kijkt om het doorreizen vanuit Rusland sterk te verminderen. De Baltische landen hebben de grenzen al vrijwel volledig dichtgegooid en willen geen Russische deserteurs opvangen.

Vluchten zijn volgeboekt

Sinds de afgekondigde gedeeltelijke mobilisatie stegen de prijzen van vliegtickets waarmee Russen het land kunnen verlaten. Veel vluchten naar bestemmingen zoals Istanbul, Dubai, Belgrado en Bakoe waren volgeboekt. Gisteren gaven verschillende Duitse ministers aan dat het land Russische deserteurs zou opvangen.

Vandaag heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gezegd Russische mannen die in Nederland aankloppen omdat ze niet in Oekraïne willen vechten „zeker” niet terug te willen sturen. „Want dan weten we in ieder geval dat ze daar vervolgd zullen worden.”

Nederland stuurt Russische mannen niet terug

Van der Burg zegt dat mensen uit Rusland die zich hier melden sowieso niet direct worden teruggestuurd gezien de situatie in Oekraïne en deserteurs zeker niet. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft van dat laatste nog geen meldingen ontvangen, zegt de staatssecretaris.

Eind juni besloot Van der Burg dat Russische dienstplichtigen die weigeren te vechten in Oekraïne tot zeker eind 2022 mogen blijven, een zogenaamd moratorium. Daarmee koopt het kabinet tijd om te beoordelen hoe met deze groep moet worden omgegaan. Deze groep hoeft tot die tijd zelfs geen asielaanvraag te doen.

Kremlin: berichtgeving overdreven

Volgens het Kremlin zijn de berichten van vertrekkende Russen overdreven en is er geen sprake van een massale opkomst bij de grenzen en op vliegvelden.

Rellende boeren: ‘Protest bij huis minister was niet bedoeld om angst aan te jagen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aanhoudende stroom vertrekkende Russen: Nederland stuurt ze ‘zeker’ niet terug
Sluiten