Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 25 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Geen plek voor (internationale) studenten in Amsterdam: ‘Kom niet als je geen kamer hebt’

Er is geen plek voor alle internationale studenten die in Amsterdam willen studeren en daar een kamer willen huren. Voor het eerst zien universiteiten geen andere optie dan studenten op te roepen niet te komen, meldt Het Parool.

Bij de Amsterdamse universiteiten staan nu 72.769 studenten ingeschreven. Van hen komen er 17.987 uit het buitenland en het aantal aanmeldingen lijkt voor het komende collegejaar verder op te lopen, schatten Amsterdamse universiteiten. Inschrijven kan nog.

De vorige twee jaar waren er nog uitwijkmogelijkheden zoals hostels en vakantieparken, omdat die door corona leegstonden. Nu dat ook geen optie meer is, zien universiteiten zich genoodzaakt studenten te adviseren weg te blijven. Als je voor 1 augustus 2022 geen kamer hebt, raden we je af om komende academisch jaar aan de Vrije Universiteit (VU) te studeren, zegt de VU tegen buitenlandse studenten. De Universiteit van Amsterdam (UvA) raadt studenten af om te komen als ze voor 15 augustus geen kamer hebben.

‘Kom niet als je geen kamer hebt’

De Universiteit Utrecht kondigde eerder dit jaar al aan internationale studenten die naar de domstad willen komen, te zullen aanraden nog eens goed over hun keuze na te denken als ze nog geen onderdak hebben gevonden. „Met pijn in het hart, want internationaal talent is belangrijk voor ons onderzoek en onderwijs”, aldus de universiteit toen.

Aan het begin van het vorige studiejaar hadden meer dan 26.000 studenten nog geen kamer gevonden, meldde kenniscentrum Kences destijds. Daarom riep bijvoorbeeld de Universiteit Twente internationale studenten die geen kamer konden vinden toen ook al op om een studie elders te overwegen.

Internationale studenten

Het aantal internationale studenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten is het afgelopen studiejaar toegenomen met 12 procent, meldde de organisatie Nuffic eerder. In totaal stonden het voorbije studiejaar zo’n 115.000 studenten uit andere landen ingeschreven in het hoger onderwijs.

Het aantal nieuwe studentenwoningen blijft intussen achter bij de vraag, waardoor het tekort aan kamers fors zal oplopen. Buitenlandse studenten hebben vaak nog geen netwerk in ons land waarop ze kunnen terugvallen.

Meer internationale studenten, maar ook een woningtekort: ‘Wij willen gewoon een Nederlands huis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.