Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 15 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Ernst Kuipers wil de coronapil snel in Nederland hebben: wat doet die pil precies?

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. ‘Coronapil, wat is dat nu weer?’, horen we je haast al denken. Weest gerust, niet heel Nederland wordt opgeroepen om de coronapil te nemen.

De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de “afrondende fase” laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het middel is alleen bedoeld voor een zeer beperkte groep mensen. Het gaat onder meer om mensen bij wie het coronavaccin niet werkt of die bijvoorbeeld uiterst kwetsbaar zijn omdat zij net een orgaantransplantatie hebben ondergaan. De coronapil moet zorgen voor de gezondhied van de kwetsbare groep, maar kan ook betekenen dat er geen nieuwe lockdown meer nodig is.

Voorwaarden Pfizer voor coronapil

„We willen het middel graag hebben, maar niet onder de huidige voorwaarden van Pfizer”, zegt een woordvoerder van het ministerie. De kritiek van een paar experts op VWS – die op radiozender BNR zeggen het onbegrijpelijk te vinden dat andere landen het medicijn al wel hebben ingekocht – is niet terecht, vindt VWS. Deze landen stellen wellicht minder hoge eisen aan de leveringsvoorwaarden dan Nederland.

Er is overeenstemming over de prijs, maar niet over andere voorwaarden die VWS met de fabrikant wil regelen. „De prijs is niet het probleem”, zegt de woordvoerder. De gesprekken gaan nu onder meer over de levering en houdbaarheid van de pillen. Ook wil het ministerie weten hoe deze medicijnen zich verhouden tot andere corona-varianten. „Daarover lopen nu afrondende gesprekken.”

Er zijn ook alternatieven

De nood voor de coronapil is vooralsnog niet heel erg hoog, omdat er op dit moment ook redelijk goede alternatieven zijn om de beperkte groep – die voor de pillen in aanmerking komen – te helpen. Het voordeel is dat de pillen thuis kunnen worden ingenomen, weet de woordvoerder. „We willen Paxlovid graag als optie beschikbaar hebben.”

De kuur met Paxlovid kan voorkomen dat mensen met een verhoogd risico ernstig ziek worden. De medicijnen moeten zo snel mogelijk nadat een coronabesmetting is vastgesteld, worden ingenomen. De besmette patiënt moet vijf dagen achter elkaar zes pillen per etmaal nemen. Het is aan de behandelend arts om de kuur van dertig pillen aan een patiënt voor te schrijven.

Omgekeerde vlag is vandaag ‘totaal onfatsoenlijk’ en dit is de reden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.