Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 26 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Ook komend jaar geen geld voor ‘vrouwen zijn niks dan hoeren’-studentenvereniging

Studentenverenigingen A.S.C. en A.V.S.V hebben zichzelf in de vingers gesneden. Na de seksistische en pijnlijke uitingen tijdens de viering van het lustrum van die verenigingen, blijft de geldkraan dicht. Amsterdamse universiteiten en de Hogeschool van Amsterdam hadden die vorig jaar al dichtgedraaid vanwege een uit de hand gelopen ontgroening. Er gaan geen beurzen meer naar de verenigingen.

Wel wacht de Universiteit van Amsterdam (UvA) het onderzoek af dat wordt gedaan naar de vrouwonvriendelijke uitlatingen. „Daarna besluiten we pas wat we met de uitkomsten gaan doen”, vertelt een woordvoerder van de UvA vanochtend.

‘Deze uitlatingen ondersteunen het beeld dat we al hebben van het corps’

De woordvoerder kan niet zeggen wat er gebeurt met studenten van de UvA als naar voren komt dat zij dergelijke uitspraken hebben gedaan. Wel benadrukt hij dat de beurzen voor het studentencorps niet voor niets zijn ingetrokken. „We vinden dat een cultuuromslag moet plaatsvinden. Deze uitlatingen ondersteunen eerder het beeld dat we al hebben van het corps.”

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) laat weten de uitlatingen zorgwekkend te vinden. „Vanuit de onderwijsinstellingen is eerder aangegeven dat het vertrouwen eerst moet worden hersteld, voordat de reeds lopende maatregelen worden opgeheven. Dit incident helpt daar zeker niet bij. Wij gaan ervan uit dat het bestuur passende maatregelen neemt”, aldus een woordvoerster.

Vorig jaar hebben de Amsterdamse universiteiten en de Hogeschool van Amsterdam hun banden verbroken met het studentencorps. In september kwam aan het licht dat bij zes mannen- en vrouwendisputen de aankomende leden bij de ontgroeningen te maken kregen met extreme vernedering, schoppen en slaan. De introductietijd werd stilgelegd en de vereniging werkte naar eigen zeggen aan een nieuwe cultuur.

Leden studentenverenigingen noemden vrouwen ‘sperma-emmers’

Zondagavond zeiden mannelijke leden van het corps tijdens speeches dat vrouwen „sperma-emmers” zijn en „niks en niks meer dan een hoer”. Mannen zouden „de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken”. Een bestuurslid van de vereniging, dat eveneens vrouwonvriendelijke uitspraken deed, noemde de beoogde cultuurverandering bij het corps een façade en zag de verenigingsleden als verheven boven de samenleving.

Heleen Vos, voorzitter van A.S.C./A.V.S.V., keurt de gebeurtenissen af en zegt dat ze niet te rijmen zijn met de vereniging. Ze heeft de „vrouwonvriendelijke, discriminerende woorden van de sprekers en anderen in de zaal als schokkend en kwetsend” ervaren. Vrouwen van A.V.S.V. stellen in een mail, met ruim 270 ondertekenaars, klaar te zijn met het seksisme.

Om dit soort uitlatingen te voorkomen op de eigen universiteit loopt bij de UvA sinds oktober afgelopen jaar een campagne voor sociale veiligheid, vertelt de woordvoerder.

Nederland heeft op één na hoogste gasprijs van Europa: ‘Grootste problemen eind van het jaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.