Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Oud-leden halen hard uit naar Amsterdams studentencorps na misdragingen tijdens ontgroening

Oud-leden van de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. hebben in een interne brief hard uitgehaald naar de dispuutbesturen die zich de afgelopen ontgroeningsperiode flink hebben misdragen tegen nieuwe leden. Het studentencorps viert in juli 2022 haar 170 jarig bestaan, zo schrijven de reünisten, maar „er is geen reden voor een feest wanneer de gewenste en kennelijk noodzakelijke cultuuromslag niet gaat plaatsvinden”.

De misdragingen tijdens de ontgroening van nieuwe leden betreffen extreem vernederen, schoppen en in elkaar slaan. Dat valt op te maken uit een brief van het bestuur van de Vereniging van Reünisten van de vereniging.

Het zouden zowel mannen als vrouwen zijn die zich eraan schuldig hebben gemaakt, zo valt er te lezen in de brief. „In onze ogen is echt veel mis met een aantal jongens en zeker ook meisjes dat het als normaal beschouwt dat extreem vernederen, schoppen en in elkaar slaan onderdeel behoort te zijn van de korte groentijd. ‘Dat is mij ook gebeurd, dus dat doe ik ook weer’.”

Groentijd onmiddellijk stopgezet

Vrijdag werd bekend dat het studentencorps onmiddellijk zou stoppen met de dispuutkennismakingstijd, omdat het bestuur meldingen had ontvangen van wangedrag tijdens de ontgroening. Wat er precies was gebeurd, meldde vrijdag een woordvoerder niet, maar het zou „volstrekt onacceptabel” zijn.

In de brief van de reünisten staat daarover nog: „De (groen)besturen van de disputen waarvan klip en klaar is dat er misdragingen aan de orde zijn, zijn zeer bedreven in het geheel verdraaien van feiten richting Senaat en hun eigen reünisten. Er wordt glashard ontkend, het wordt klein gemaakt, ook wanneer letsel zichtbaar is en de nuldejaars verklaren dat er geweld heeft plaatsgevonden.”

Maatregelen voor leden die zich misdroegen

De reünisten kondigen in de brief maatregelen aan: „Na het stopzetten van de groentijd zal dan ook worden overgegaan tot het vervolgen en waar mogelijk sanctioneren van individuele leden en (groen)besturen die misdragingen hebben gepleegd of hebben laten plegen. Of dat leidt tot schorsing of verwijdering van de vereniging betreft moet worden afgewacht.”

Het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) is volgens de eigen site met ruim 2700 actieve leden de grootste studentenvereniging van Nederland.

Twee jaarclubs Vindicat geschorst: flink gefeest in een touringcar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.