Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 25 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Meldingen van slachtoffers van ‘needle spiking’ bij Nijmeegse Vierdaagsefeesten

Een 16-jarig meisje wier kaak opeens gaat schudden, een 18-jarige vrouw die plots een prik in haar rug voelt. Meerdere mensen zeggen tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen slachtoffer te zijn geworden van ‘needle spiking’. Ze zijn gestoken met een injectienaald, meldt De Gelderlander.

De politie heeft twee meldingen binnengekregen van mensen die de afgelopen week naar eigen zeggen geprikt zijn. De redactie van De Gelderlander sprak met nog een aantal andere mogelijke slachtoffers. Ook zij zeggen geprikt te zijn. In verschillende appgroepen van feestgangers in Nijmegen gingen al vanaf begin van vorige week waarschuwingen rond over iemand die met een naald aan het prikken was.

Needle spiking

Maar de politie heeft onderzoek gedaan naar een aantal van deze claims en er is geen bewijs gevonden dat er ook echt mensen gedrogeerd zijn met een naald. Daarom zullen de meldingen niet tot vervolging leiden, aldus de politiewoordvoerder. Er is dus ook niemand aangehouden en de politie zoekt niet naar een verdachte.

@mandyblom._

Vertel je verhaal! #gedrogeerd #foryou

♬ son original – FYP🖤🇲🇺

De politie voerde onderzoek uit onder ongeveer dertig gevallen van het zogenoemde needle spiking. In geen van die gevallen is aangetoond dat de slachtoffers ook echt gedrogeerd zijn. „In geen enkel geval is aangetoond dat er daadwerkelijk een stof is geïnjecteerd”, concludeert een woordvoerder van de politie aan NU.nl

Geen bewijs

De politie startte het onderzoek na meerdere meldingen van mensen die dachten gedrogeerd te zijn. Ook in de media is nog steeds veel aandacht voor het fenomeen. Vooral op sociale media gaan nog veel verhalen rond van mensen – vooral meisjes en vrouwen – die zeggen met een naald gedrogeerd te zijn. Op TikTok gaan video’s waarin mensen hun verhaal delen, vaak viraal.

De politie heeft nu een beeld van de situatie, maar kan nog steeds niet met zekerheid zeggen of needle spiking écht niet voorkomt. Dat er nu geen bewijs is, betekent niet dat het nooit heeft kunnen gebeuren.

Eerste gerechtigheid voor slachtoffer

Ook de arts David Baden uitte eerder dit jaar al zijn twijfels over het fenomeen needle spiking. Volgens hem is het namelijk niet logisch dat mensen gedrogeerd worden door middel van een naald. GHB, dat meestal wordt gebruikt om anderen te drogeren, geeft volgens hem een heel pijnlijk en brandend gevoel wanneer je dat injecteert. Daarnaast heb je tien tot vijftien seconden nodig om iemand met een drug te injecteren. Het is dus niet mogelijk om iemand met een naald een drug toe te dienen, door diegene een korte prik te geven.

Toch is er inmiddels ook gerechtigheid gekomen voor een slachtoffer van needle spiking. Een 31-jarige Georgische man prikte een vrouw op dancefestival Den Haag Outdoor, na onderzoek bleek dat er onder meer cocaïne en heroïne in haar lijf zat. De rechter noemde het „te bizar voor woorden” en gaf de dader vijf maanden celstraf.

Politie twijfelt aan needle spiking: in geen een onderzoek aangetoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meldingen van slachtoffers van ‘needle spiking’ bij Nijmeegse Vierdaagsefeesten
Sluiten