Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 7 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederland gaat prikken tegen apenpokken: grootste risicogroep eerst

Voor mensen die het meeste risico lopen om besmet te raken met het apenpokkenvirus wordt een vaccinatiecampagne voorbereid. Zorgminister Ernst Kuipers neemt het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over.

Dat schrijft Kuipers aan de Tweede Kamer. Eerder begonnen andere Europese landen zoals Spanje en Duitsland al met het prikken van risicogroepen.

Vaccinatie apenpokken voor hoogrisicogroepen

„In overleg met de uitvoerders wordt zo spoedig mogelijk begonnen met het vaccineren van een groep van ongeveer 2000 personen uit de hiv-PrEP-doelgroep in Amsterdam en parallel wordt de vaccinatie van de bredere doelgroep voorbereid”, aldus de brief.

De vaccinatie tegen apenpokken is bedoeld voor hoogrisicogroepen. Het gaat hierbij volgens het RIVM onder meer om mannen en transgenders die hiv-PrEP gebruiken. Dat is een pil die het oplopen van hiv in een groot aantal gevallen voorkomt. Ook mensen die hiervoor op de wachtlijst staan komen in aanmerking. Ook mannen en transgenders die hiv-positief zijn en een hoog risico lopen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) en sekswerkers behoren tot de hoogrisicogroep. Het gaat in Nederland om zo’n 32.000 mensen.

Erger voorkomen

Mensen die voor de vaccinatie tegen apenpokken in aanmerking komen, ontvangen een uitnodiging. Zij krijgen twee doses met een interval van vier weken. „Het is van groot belang dat mensen met verschijnselen of een mogelijke blootstelling, ook ná vaccinatie voorzichtig blijven”, schrijft Kuipers. „Het duurt immers enige weken totdat het vaccin bescherming zal geven, zeker bij mensen die twee vaccinaties nodig hebben. En de bescherming van het vaccin zal niet volledig zijn.”

Met de vaccinatiecampagne wil Kuipers „voorkomen dat apenpokken zich breder verspreidt en een endemische ziekte wordt waar we geen vat meer op hebben”. De minister heeft ten slotte het RIVM de opdracht gegeven de communicatie over het apenpokkenvirus naar de risicogroepen op te schroeven.

7 belangrijke vragen (en antwoorden) over het apenpokkenvirus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.