Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 4 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Grote drukte op Schiphol, maar niet door de boeren: ‘Wereldreis naar de wc’

Het is erg druk met reizigers op Schiphol. Wie denkt dat dat door de boeren komt: mis. De aanleiding voor de drukte zijn de protesten van de boeren overigens wel.

Bij de vertrekhal staan lange rijen wachtende mensen onder de tenten die buiten zijn opgezet. Maar ook bij de aankomsthal is het erg druk. Het gevreesde boerenprotest bij de luchthaven blijft vooralsnog uit, maar zorgde wel voor meer mensen die extra vroeg zijn gekomen. De boeren hebben wel veel distributiecentra van supermarkten geblokkeerd.

Om boeren veel vroeger naar Schiphol

Volgens een woordvoerder van Schiphol kwamen mensen vanwege mogelijke blokkades van boeren met tractoren op snelwegen rond de luchthaven veel vroeger, om zo zeker te zijn van hun vlucht. „Het is een drukke tijd, maar het loopt door. Medewerkers doen hun uiterste best om reizigers te begeleiden. We houden de situatie in de gaten.”

Vanwege de drukte bij de vertrekhal verzoekt de luchthaven mensen van wie de vlucht niet binnen vier uur vertrekt om op Schiphol Plaza te wachten om zo drukte te spreiden. Een medewerker van de beveiliging zei dat ondanks de grote drukte het wel redelijk goed gaat met de passagiersstromen. Een mevrouw die naar het toilet was geweest sprak van een „wereldreis” om naar de wc te gaan en weer terug te komen.

Eerder chaotische taferelen

Eerder waren er grote problemen op Schiphol met mensen die vele uren moesten wachten door tekorten aan beveiligingspersoneel en bagage-afhandelaars. Dat leidde tot chaotische taferelen bij de incheckbalies en beveiligingscontrole en zelfs tot opstootjes waarbij de Koninklijke Marechaussee moest optreden. Om de drukte het hoofd te bieden heeft Schiphol het aantal reizigers en vluchten in de zomerperiode verlaagd.

Reisbrancheorganisatie ANVR had eerder gezegd dat vandaag wel 65.000 tot 70.000 reizigers vanaf Schiphol zullen vertrekken. De ANVR had dan ook zijn zorgen uitgesproken over de mogelijke acties van boeren rond de luchthaven uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Om die reden had Schiphol zelf reizigers opgeroepen zo veel mogelijk met de trein te komen.

De marechaussee is op Schiphol aanwezig met busjes en shovels om eventueel op te kunnen treden tegen protesterende boeren.

Wil je de actuele situatie op Schiphol weten? Kijk dan hier.

Man die verdacht wordt van aansturen moord op Peter R. de Vries opgepakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.