Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 24 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Geruzie om afgelast boerenprotest op Vierdaagse door frietkraam nog niet voorbij

Farmers Defence Force (FDF) is nog niet klaar met de gemeente Nijmegen, nadat afgelopen week een boerenprotest bij de Vierdaagse niet door kon gaan vanwege een frietkraam. FDF stuurt de gemeente een rekening van zo’n 30.000 euro voor de extra gemaakte kosten.

De boerenactiegroep kon vrijdagochtend naar eigen zeggen niet op de afgesproken plek demonstreren tijdens de Vierdaagse, omdat op de toegewezen protestplek een frietkraam stond. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen doet dat verhaal af als onzin. Hij hekelt juist de wijze waarop FDF omging met het ‘kostbare recht’ om te mogen betogen.

Frietkraam stond op de protestplek van boeren

Wat is er aan de hand? FDF had eerder gezegd met 500 trekkers bij de finish van de Vierdaagse te willen gaan staan, maar dat was door de burgemeester van Nijmegen verboden.

Tijdens een rechtszaak kwamen de gemeente Nijmegen en FDF overeen dat er tijdens de Vierdaagse – dat overigens een driedaagse werd – op één plek aan de rand van Nijmegen gedemonstreerd mocht worden. Boeren mochten één trekker, een koelwagen en vijftig mensen meenemen. Maar de nacht voor het protest ging het mis.

Toen de boeren donderdagnacht op de afgesproken plaats arriveerden, stond er een frietwagen op hun plek. Daarop week FDF uit naar het dorpje Middelaar, ten zuiden van Nijmegen.

Boerenprotest was ‘natuurlijk niet meer haalbaar’

FDF-voorman Mark van den Oever kreeg ‘s morgens om 08.00 uur via een mailtje te horen dat de frietkraam weg was. De boeren hadden tot 08.30 uur de tijd om alsnog te komen. „Dat was toen natuurlijk niet meer haalbaar. Daarom zijn we gebleven waar we toen stonden”, zegt Van den Oever.

In Middelaar deelden de boeren kaas en zuivel uit aan de wandelaars. Maar door de verplaatsing van het boerenprotest waren er veel minder mensen beschikbaar. Daardoor bleef FDF met veel bederfelijke waar en promotiemiddelen zitten. Die schade wil de protestgroep nu verhalen bij de gemeente Nijmegen. Het gaat om zo’n 30.000 euro.

Geruzie tussen boeren en gemeente: rekening van 30.000 euro

Bruls zei vrijdag na afloop van de Vierdaagse dat het hem verbaasde dat FDF het grondrecht om te demonstreren liet lopen door een klein obstakel als een frietkraam. „Dit heeft de gemeente, politie en rechtbank al veel tijd, menskracht en gemeenschapsgeld gekost.”

Van den Oever legt de schuld juist bij de gemeente. „Wij hebben ons geschikt in de wens van de gemeente, maar die had haar zaakjes niet op orde. Als de rekening niet betaald wordt, stappen we nog een keer naar de rechter.”

Woede en hilariteit om ‘kansloos’ verslag van Damprotest: ‘Smullen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.