Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 14 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Van Gennip wil Franse en Spaanse werklozen naar Nederland halen (en daar vinden velen iets van)

Bedrijven die kampen met een tekort aan arbeidskrachten kunnen ook overwegen meer Franse en Spaanse jongeren in dienst te nemen. Dat oppert minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Op sociale media wordt volop op het idee om buitenlandse werknemers naar Nederland te halen gereageerd. Vaak woedend.

Minister van Gennip opperde haar plan vanmorgen een interview met het Algemeen Dagblad. Maar de bewindsvrouw voelt ook „een grote verantwoordelijkheid voor de één miljoen Nederlanders die nog aan de kant staan”. In Nederland komen werkgevers in tal van sectoren momenteel moeilijk aan personeel.

‘Er zijn genoeg Franse en Spaanse arbeidskrachten’

In Europa zijn echter genoeg beschikbare arbeidskrachten te vinden, stelt minister Van Gennip. „Ik zou mij kunnen voorstellen dat we investeren in die Franse of ook bijvoorbeeld Spaanse schoolverlaters om ze hier in de horeca of de tuinbouw te laten werken. Er werken nu al Spaanse jongeren hier in cafés en restaurants.” Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verduidelijkt overigens dat hier geen beleid wordt gemaakt. Het kabinet gaat het ‘halen’ van Franse en Spaanse arbeidsmigranten ook niet proactief faciliteren.

„Maar als wij als één Europa willen functioneren, moeten wij ons ook zorgen maken over de jeugdwerkloosheid in andere Europese landen”, zegt Van Gennip. Ze heeft jarenlang zelf in Frankrijk gewerkt. „Mensen binnen Europa mogen hier gewoon komen”, benadrukt ze. Momenteel komen arbeidsmigranten in Nederland vooral uit Oost-Europese landen als Polen.

Veel te doen om arbeidsmigranten, ook nu weer

Over de omgang met arbeidsmigranten is al jaren, en vooral recent, veel te doen. Ook de Arbeidsinspectie sloeg laatst alarm en vroeg om een stop op arbeidsmigratie. Maar zo simpel is dat niet, zegt Van Gennip. „Onze economie draait dus ook voor een fors deel op arbeidsmigranten.” Wel verzet de bewindsvrouw zich, mede op aandringen van de Tweede Kamer, tegen een Brussels plan om arbeidsmigranten uit Noord-Afrika naar Europa te halen.

De reacties op het plan over Franse en Spaanse jongeren zijn vanmorgen talrijk. Zo vindt PVV’er Geert Wilders het idee maar niks. Zijn haast te verwachte reactie kwam dan ook snel:

Wilders deelt meer: „Het wordt steeds gekker. De ene dag moeten de boeren kapot, de andere dag komen er mega asielzoekerscentra bij en vandaag gaan we Franse werklozen uit de gevaarlijke banlieues hierheen halen. Nederland moet per se kapot.”

Meer woede om Van Gennip in de Tweede Kamer

Er heerst meer woede in de Tweede Kamer, waarbij tegenwoordig niet meer wordt gewacht op een debat. Op Twitter gaan de meningen meteen rond, zoals vandaag bijvoorbeeld door Forum voor Democratie, JA21 en BVNL (van Wybren van Haga). Laatstgenoemde heeft overigens wel een debat ‘over het rariteitenkabinet’ aangevraagd.

Enkele andere reacties, niet uit de Tweede Kamer, op een rij.

Marcel Levi verbaasd dat we weer handen schudden, maar zet ook vraagtekens bij bezuinigingen ic’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van Gennip wil Franse en Spaanse werklozen naar Nederland halen (en daar vinden velen iets van)
Sluiten